Zakaj (poleti) psa ne smete postriči?

2383

Ta nasvet se ne nanaša le na puhaste polarne pasme, kot so samojed, malamut ali husky, ampak na vse pse z dvojnim kožuhom, npr. ovčarske pasme kot so avstralski, škotski ali mejni ovčar, imajo prav tako dvojen kožuh. Enako velja za zlate prinašalce, novofundlandce, bernske planšarske pse in še mnoge druge. Predstavljamo vam razloge, zakaj poleti psa ne smete postriči.

Dvojni kožuh

Psi z dvojno odlakanostjo imajo za zaščito pred vremenom dve plasti dlake. Daljšo in tršo krovno dlako in puhasto, mehkejšo podlanko. Pozimi je ta navadno zelo gosta, poleti pa bi jo pes moral izgubiti in tako imeti le še krovne dlake. Naloga krovne dlake v vročem obdobju leta je zaščita psa pred opeklinami in izolacija pred vročino. Brez podlanke lahko zrak kroži skozi krovne dlake in tako hladi kožo.
V nasprotju s psi s samo eno vrsto dlake, ki jim nenehno raste, takim z dvojnim kožuhom ta zraste le do določene dolžine in ne zraste daljša. Zato bi lahko takega psa postrigli do kože in dlaka bi zopet zrastla nazaj, kakršna je bila. To pa ne velja za pse z dvojno dlako. Če pobrijemo takega psa, mu lahko uničimo kožuh.

[members_only]

Britje spremeni teksturo dlake

Če pobrijemo psa z dvojnim kožuhom, boste najbrž opazili, da nekatere dlake hitro zrastejo nazaj. Žal je podlanka tista, ki zraste prva. Šele kasneje se začno pojavljati daljše krovne dlake.
Opazili boste tudi, da tekstura novega dvojnega kožuha na otip ni enaka kot prej, ampak je nekako lepljiva oz. bodeča. Pes bo prihajal z vrta poln semen, delov trave, vejic idr., ki se mu bodo zatikale v kožuh. Zaradi te kombinacije podlanke, ki raste s krovno dlako, bo vašemu psu poleti tudi bolj vroče, saj bo podlanka tik ob koži preprečevala kroženje zraka in naravno hlajenje.
Tekstura podlanke tudi vpija sončne žarke in prispeva k segrevanju. Pozimi pa ta tekstura dlake povzroča, da se bo dlaka bolj vozlala in sprijemala.

Britje vašega psa ne hladi

Pes bi moral poleti izgubiti podlanko in imeti le krovno dlako, ki mu bi omogočila izolacijo in omogočala, da hladen zrak kroži blizu kože. Prepreči tudi opekline.
Mnogi psi z dvojnim kožuhom imajo svetlo kožo (sploh polarne pasme) in so, tako kot svetlopolti ljudje, bolj nagnjeni k sončnim opeklinam.

Boljše možnosti

Dober način, da se bo vaš pes poleti lažje ohlajal je, da ga peljete k pasjemu frizerju. Prosite jih, naj ga okopajo in potem z močnimi feni izpihajo podlanko. Večina jih bo za odstranitev stare podlanke uporabila tudi krtačo, podobno grabljam. Seveda lahko tudi sami izčesujete podlanko s pripomočki za nego psa, ki jih imate doma. Vendar je to lahko naporno delo in dober pasji frizer bo imel za to morda boljša orodja. Vsekakor se prepričajte, da zaposleni v salonu vedo, kaj delajo in večkrat poudarite, da ne želite, da psa postrižejo oz. obrijejo.
Ko je podlanka psa izčesana, bo krovna dlaka lahko opravljala svoje naravno poslanstvo, seveda pa za vse pse veljajo znani ukrepi za lajšanje neprijetne vročine: sveža voda, zmerna aktivnost, ohlajanje v vodi, klimatske naprave in ventilatorji v zaprtih prostorih, itd.

[/members_only]
Katja Pavlič
Vir:
www.dogsnaturallymagazine.com