Zakaj poleti psa ne bi smeli postriči?

Ta nasvet se ne nanaša le na puhaste polarne pasme, kot so samojed, malamut ali husky, ampak na vse pse z dvojnim kožuhom, npr. ovčarske pasme kot so avstralski, škotski ali mejni ovčar, imajo prav tako dvojen kožuh. Enako velja za zlate prinašalce, novofundlandce, bernske planšarske pse in še mnoge druge.

DVOJNI KOŽUH

Psi z dvojno odlakanostjo imajo za zaščito pred vremenom dve plasti dlake. Daljšo in tršo krovno dlako in puhasto, mehkejšo podlanko. Pozimi je ta navadno zelo gosta, poleti pa bi jo pes moral izgubiti in tako imeti le še krovne dlake. Naloga kerovne dlakev vročem obdobju leta je zaščita psa pred opeklinami in izolacija pred vročino. Brez podlanke lahko zrak kroži skozi krovne dlake in tako hladi kožo.
V nasprotju s psi s samo eno vrsto dlake, ki jim nenehno raste, takim z dvojnim kožuhom ta zraste le do določene dolžine in ne zraste daljša. Zato bi lahko takega psa postrigli do kože in dlaka bi zopet zrastla nazaj, kakršna je bila. To pa ne velja za pse z dvojno dlako. Če pobrijemo takega psa, mu lahko uničimo kožuh.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Katja Pavlič
Vir:
www.dogsnaturallymagazine.com