Tudi pasje baterije se lahko izpraznijo

Imunski sistem je obrambni mehanizem vseh ljudi in živali, ki ščiti pred škodljivimi dejavniki iz okolja, mikroorganizmi, paraziti in drugimi neprijetnostmi.

Tako v človeškem kot tudi pasjem življenju pride do situacij, ki oslabijo imunski sistem. To so stres, nepravilna prehrana, dedne bolezni, presnovne motnje, rast, brejost pa tudi starost psa. Te situacije pa pripeljejo do pogostejše obolevnosti za nalezljivimi boleznimi, do težav s kožo in drugih težav. Pes lahko postane lenoben, zavrača igro, ima izcedek iz smrčka, poležava, je manj energičen kot po navadi in ima slabši apetit.

Kako preprečiti slabenje imunskega sistema

Zagotovo je prva stvar, da poskrbimo za redna cepljenja in redno dajanje sredstev proti parazitom. Pes mora biti redno razglisten in zaščiten proti bolham in klopom. V poletnih mesecih moramo poskrbeti tudi za zaščito pred komarji, še posebno ob morju, kjer so komarji lahko okuženi z mikrofilarijami srčne gliste. Zato po morskih počitnicah obvezno poskrbimo za sredstva proti srčni glisti, ki jih lahko dobimo v vsaki veterinarski ambulanti.

Zdrava in uravnotežena prehrana zelo vpliva tako na počutje psa kot tudi na sam obrambni mehanizem. Hrana za psa naj bo prilagojena tako njegovi velikosti kot starosti, še posebej pa moramo poskrbeti za pse, ki imajo alergije ali druge zdravstvene težave. Dobro je, da psom, ki se v večini prehranjujejo z briketirano prehrano, občasno ponudimo surovo sadje ali zelenjavo (jabolko, korenje, breskev, zelena solata, banana, bučka, kumara, redkev, zelena). S tem bomo poskrbeli za dozo vitaminov, hkrati pa popestrili prehrano.

Vsak pes, ne glede na pasmo, potrebuje dnevno gibanje. Nekatere pasme več, druge malo manj. Poskrbimo, da vsak dan psu privoščimo daljši sprehod za razgibanje, nekaj časa posvetimo tudi igri, da pes sprosti svojo odvečno energijo in se zabava. Čas pa posvetimo tudi učenju, saj tako razgibamo pasje možgane. Tudi umsko zdravje psa krepi njegov imunski sistem.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.