Terapevtski psi

1476

O čudežnem dotiku psov smo slišali že veliko. Ta lepa kosmata bitja imajo velik vpliv in lahko pomagajo prav vsem – otrokom, ostarelim, bolnim. Delujejo sproščujoče, pomagajo nam pri izboljšanju psihičnega in fizičnega počutja, dajejo občutek ljubezni in pozornosti, pobirajo ter prinašajo predmete, odpirajo oz. zapirajo vrata …

[members_only]

Kaj počnejo terapevtski psi in kdo lahko to postane?

Terapevtski psi obiskujejo vrtce, šole, rehabilitacijske centre, centre za varstvo odraslih, domove za ostarele in bolnišnice. Skupaj z vodniki izvajajo različne programe; v vrtcih in šolah sodelujejo pri izobraževalnem programu, pomagajo odpraviti strah, navezati očesni stik, povečati sposobnost odločanja in socialne interakcije, spodbujajo govor in še mnogo več. V rehabilitacijskih centrih pa izvajajo program – terapijo, ki je skrbno načrtovana za vsakega posameznega pacienta. Vdomu za ostarele privabljajo smeh, druženje, pogovore in relaksacijo.

Seveda pa morajo biti psi primerno izšolani. Ni pomembno ali je pes čistokrven z rodovnikom ali pa mešanček. Pomembno je le, da je star vsaj eno leto, ljubeč, toleranten, psihično in fizično prilagodljiv ter naklonjen različnim ljudem (tako znancem kot neznancem).

Vodnik terapevtskega psa pa mora biti polnoleten, odgovoren, spoštljiv do ljudi in živali, samostojen, komunikativen, iznajdljiv, potrpežljiv … predvsem pa vzoren in ljubeč skrbnik.

Terapevtski par opravi izobraževanje, testiranja, ure pod budnim očesom mentorjev in pridobilicenco za opravljanje te dejavnosti – zahteve se v posameznih društvih malce razlikujejo.

V Sloveniji imamo nekaj društev, ki se ukvarjajo s tem (Tačke pomagačke, PET – Zavod za posredovanje s pomočjo psov, Psi pomočniki, Športno kinološkodruštvo Celeia – Kosmati smrčki).

Vplivi psa na terapiji

  • Izboljšanje ravnotežja, gibljivosti, koordinacije, moči, fine motorike, telesne drže;
  • zmanjševanje anksioznosti, povečanje pozornosti, izražanje čustev, empatija, zmanjšanje občutkov osamljenosti, povečanje sposobnosti zaupanja;
  • izboljšanje socialnih spretnosti, dotika, vzpostavljanje očesnega kontakta, povečanje sposobnosti odločanja;
  • boljša in daljša koncentracija, izboljšanje spomina, branja in razumevanja besedila;
  • izboljšanje verbalne komunikacije, krepitev besednega zaklada, boljša izgovorjava besed…

Zakonska problematika

Terapevtski psi niso priznani v zakonih in pravilnikih Republike Slovenije (psi vodniki slepih inslabovidnih so), prav tako ni opredeljeno področje posredovanja s pomočjo psa. V nekaterih državah se je to začelo že urejati, upajmo, da bo tako tudi pri nas.

Zgodovina terapije s psi

Prva dokumentirana pomoč živali (zajci, jastrebi in morski prašički) v terapevtske namene sega v leto 1792, ko so v Angliji na ta način želeli pomagati duševno bolnim ljudem.

Za začetnika terapije s pomočjo psa velja psihoanalitik Levinson. Pozitivne učinke je odkril čisto po naključju, leta 1953, ko je njegov pacient prišel predčasno na pregled in naletel na njegovega psa. Le – ta mu je olajšal nadaljnje delo in razviti stik.

V Sloveniji se pomembnosti take oblike terapij ne zavedamo tako dolgo. Šele sedaj je tadejavnost v porastu, za kar se zelo trudijo društva in zavodi.

Terapevtski psi imajo res lepo poslanstvo in magično moč – naj jo širijo še naprej in s tempomagajo tistim, ki to potrebujejo.

[/members_only]

Valentina Langus

Viri:
spletna stran Zavoda PET
spletna stran Tačke pomagačke,
spletna stran Psi pomočniki