Srečanje pasjih frizerjev

984

Udeležili smo se srečanja pasjih frizerjev iz vse Slovenije. Njihova skupna točka je bila, da so vsi obiskovali frizersko šolo na Dunaju. Dobili smo tudi priložnost govoriti z najbolj znanim slovenskim frizerjem Gorazdom Čmrlecem, ki že pet let živi na Dunaju, kjer ima tudi frizersko šolo.

Kako se je strast do poklica pasjega frizerja začela?

Že od otroštva smo imeli doma kužke, v večini majhne mešančke, ki jih je bilo treba redno kopati in česati. V tistem času o pasjih frizerjih nisem vedel ničesar, zato smo jh urejali sami, včasih bolj, drugič manj uspešno. Tako se je začelo. Nekoliko kasneje sem rad postajal po pasjih razstavah in opazoval predvsem lepo postrižene pudlje, bišone in druge dolgodlake pasme, opravil nekaj tečajev za nego in striženje psov v tujini, zapustil svojo redno službo in se podal na pot pasjega frizerja.

Vam je kdaj žal, da ste se tako odločili?

Ne, nikoli mi ni bilo žal, to je definitivno poklic, ki mi je pisan na kožo. V službo hodim z veseljem in ljubeznijo in vedno znova se veselim novih izzivov. Nikoli mi ni dolgčas, moji štirinožni prijatelji vedno poskrbijo za nove dogodivščine. Nikakor pa se ne smem pozabiti zahvaliti tudi Mirjam, vzrediteljici coton de tulearjev, ki me je na tej poti vedno podpirala in mi odprla marsikatera vrata, kakor tudi staršem, prijateljem Simonu, Milanu, Mateji in drugim, ki so mi stali ob strani vsa ta leta.

Kdaj ste se odločili, da se odselite v tujino in zakaj?

Na Dunaj sem se odselil pred petimi leti, predvsem zato, ker sem želel svoje znanje in ideje raziskati in preveriti na večjem trgu. Danes na Dunaju obratuje približno 250 frizerskih salonov in uspeti kot priseljenec v taki konkurenci je bil zame velik izziv. S svojim slogom striženja in nego psov sem izstopal iz povprečja in ravno to je bila podlaga za to, da je danes naš salon eden od najuspešnejših in najbolj obiskanih na Dunaju. Največja zahvala za to pa gre kužkom, ki so s ponosom nosili moje pričeske in reklamirali naš salon Hundefriseur Wien (Pasji frizer Dunaj) in pred tem salon za nego psov Koštrun.

Pasjih frizerjev je vedno več. Kako postaneš boljši in bolj prepoznaven med to množico?

Nekoč je veljalo, da si dober pasji frizer, če znaš enakomerno postriči psa s strojčkom. Danes ni več tako. Dober pasji frizer bo poskrbel za krajšanje in brušenje krempljev, nego ušes, intimnih predelov, obraznih gub, blazinic, zob in dlesni, kakor tudi za pravilno izbiro sredstev za nego dlake in kože. Najpomembnejši del pa je seveda pravilna izbira tehnike striženja ali trimanja, ki ni odvisna samo od vrste psa, temveč tudi želje stranke. Na Dunaju se vse več in več strank odloča za striženje psa s škarjami, kar omogoča negovalcu psov veliko večje možnosti oblikovanja, res pa je, da te tehnike uporabljamo le redki. Za samo prepoznavnost in reklamo na trgu pa se mora vsak od nas zahvaliti predvsem kužkom, ki ponosno nosijo naše oblikovalsko delo in ravno ti so najboljša ali pa tudi najslabša reklama.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Objavljeno v tretji številki revije Kužek