Shranjenih že dvajset koledarjev

Res je, čeprav še sami kar ne moremo verjeti. Obrnilo se je že dvajset let delovanja Društva za reševalne pse Maribor, REPS. Tako hitro so minila in toliko vsega se je dogajalo, da bi radi tudi vam ponosno predstavili nekaj najpomembnejših in najlepših prelomnic in dogodkov.

Pričeli smo podobno kot večina »pasjih« društev. S svojimi psi smo ob sprehodih, izletih, božanju, igranju in  cartanju želeli početi še kaj. Kajti pes zmore mnogo več. In to dela z veseljem. Ter predano, z vso svojo pasjo dušo. Želeli smo uporabiti in nadgraditi pasje nagone in sposobnosti, izkoristiti njihove neverjetne vohalne sposobnosti, biti aktivni in po možnosti pri vsem tem tudi koristni, ne sami sebi namen. Člani prihajamo iz različnih okolij in strok, povezuje pa nas ljubezen do psov, volja do dela, predvsem pa želja po pomoči

tistim, ki jo v težkih trenutkih potrebujejo. Nekateri so v društvu že od samega začetka, 20 let, in so s svojimi izkušnjami in znanjem gonilna sila pri usposabljanju ostalih.

Tako smo pričeli s treningi in šolanjem psov, ne da bi se prav natančno zavedali, kakšna kompleksnost znanj in širina je zaobjeta v pojmu »reševalni pes«.  Osnovni poslušnosti, brez katere ne gre v nobeni disciplini, smo dodajali spretnostne izzive na ovirah in usmerjali pse v vaje iskanja, ki je kaj kmalu z vedno večjimi poudarki preraslo v iskanje pogrešanih oseb. Tudi sami smo morali pridobiti nova znanja, nove veščine, stopiti iz dosedanjih okvirjev. Učenje poslušnosti psa in izšolanje psa spremljevalca je nekaj povsem drugega kot izgradnja samozavestnega, samostojnega in zanesljivega psa, ki zna tudi v najtežjih pogojih (kot so slabo vreme, tema, nevaren, nepoznan in mnogokrat nestabilen teren) suvereno preiskati določeno področje ter nakazati najdeno osebo. Udeležili smo se mnogih tečajev, od »starih mačkov« prejemali nasvete, znanja in predvsem veliko delali, ponavljali, pilili tehniko, se skupaj s psi učili in postopno zoreli in dozoreli.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Alenka Galun, REPS