Rodezijski grebenar

2051

rodezijski-grebenarPrimeren za:

Izkušene lastnike psov
Aktivne ljudi

Na kratko o rodezijskem grebenarju:

Ponosen
Vzdržljiv
Inteligenten
Pogumen

Posebne zahteve:

Te psi so bili vzrejeni z namenom dolgotrajnega lova na leve in drugo veliko divjad po afriških savanah, zato potrebujejo zelo veliko gibanja.

Zgodovina

Rodezijski grebenar je do danes edina priznana pasma, ki prihaja iz južne Afrike. Nastali naj bi s križanjem psov evropskih priseljencev z lovskimi psi afriških plemen. V njegovih žilah naj bi poleg tega tekla kri mastifa, jelenarja in nemške doge. Znan je tudi kot ‘levji pes’, saj so grebenarje uporabljali za lov na veliko afriško divjad, še posebej za lov na leve. Lovili so v skupinah po dva ali tri pse in so leva obdržali na mestu do prihoda lovca. Dobro so se obnesli v žgoči vročini afriškega dneva in hladnih ter vlažnih nočeh.

Videz

To je velik in uravnotežen mišičast, močen pes z značilnim grebenom na hrbtu. Glava je simetrična-dolžina med ušesi, lobanjskim delom in gobčkom je enaka. Stop je dobro definiran, gobček je dolg in močan, smrček pa črne ali rjave barve. Ima popoln škarjast ugriz. Oči so okrogle in bleščeče, z inteligentnim izrazom, barva pa v skladu z barvo dlake. Ušesa so visoko nastavljena, srednje velika in nošena tesno ob glavi. Vrat je dolg in močan, brez odvečne kože. Hrbet je čvrst in mišičast, nad zadnjimi okončinami rahlo izbočen. Prsni koš je globok in prostoren, z dobro razvitim predprsjem. Rep je na bazi širok in se proti konici rahlo oža, nošen pa je z rahlim zavojem navzgor, vendar nikoli zavit. Noge so ravne in dobrih kosti, komolci tesno ob telesu. Mišiče na zadnjih nogah morajo biti dobro vidne. Gibanje je svobodno in neutrudno. Dlaka je gosta, kratka in bleščeča, barva pa je svetlo pšenična do rdečkasta. Njihov značilni greben mora biti dobro definiran, simetričen ter širok okrog 5cm. Začne se takoj za rameni in konča pri kosti bokov.

Temperament

To je ponosen in inteligenten pes, ki do tujcev ne kaže pretiranega zanimanja. Do družine so zvesti in ljubeči, dobro se razumejo tudi z otroci, vendar pa moramo biti previdni pri igri, saj lahko pes takšne velikosti med igro nenamerno prevrne otroka. Kljub temu, da je dober in pogumen lovec, pa je rodezijski grebenar v stanovanju prijeten in miren pes. Potrebuje zelo veliko gibanja, saj so bili vzrejeni za lov po prostranih afriških planjavah v neusmiljenih pogojih. Je zelo dober partner pri rekreativnem teku.Brez zadostne količine gibanja in mentalne zaposlitve lahko postanejo naporni in neobladljivi, znano je tudi, da v tem primeru radi uničujejo. So pametna in učljiva pasma, lahko pa so nekoliko trmasti. Zato je treba šolanje prilagoditi in psa motivirati z uporabo nagrade in igre, saj bomo tako dosegli najboljše rezultate.

Zdravje in nega

Grebenarji so načeloma zdrava pasma, ki dobro prenesejo velike temperaturne razlike in neusmiljene vremenske pogoje. Kot drugi psi velikih pasem, so nagnjeni k displaziji kolkov, zato v prvem letu življenja ne smemo pretiravati z gibanjem in tako ogrožati zdravja sklepov.
Za nego niso zelo zahtevni, saj njihova kratka in gosta dlaka ne potrebuje pretirane pozornosti.

 

Vira: fci.be in
dogbreedinfo.com