Rally obedience

1635

Je vedno bolj popularna kinološka športna disciplina, pri kateri je najpomembnejše harmonično sodelovanje vodnika in psa. Gre za dinamično obliko poslušnosti z razgibanimi kombinacijami vaj poslušnosti in različnih ovir, kot so gugalnica, preskok, slalom, predor, miza in drugo. Vseh vaj je skupaj 72, izvajajo pa se na vnaprej postavljeni progi, označeni z znaki, ki narekujejo vrstni red njihovega izvajanja. Tudi na tekmah lahko vidimo, da psi z vodniki ves čas navdušeno sodelujejo ter vaje izvajajo dinamično in natančno. Tekmovalni par je imel na sedmi tekmi za državno prvenstvu v rally obedienceu, ki jo je organiziralala KD Ljubljana, tri minute časa, da je na progi čim natančneje izvedel postavljene vaje, število in zahtevnost postavljenih vaj pa se razlikujeta glede na težavnost razreda.

V rally obedienceu poznamo štiri razrede različnih težavnostnih stopenj. Začetni razred je RO-I, v katerem je na progi postavljenih 15 različnih vaj. Vaje se v tem razredu lahko izvajajo tudi na povodcu, vendar si vodnik z njim pri vodenju psa ne sme pomagati. Šolanje se nadaljuje v razredu RO-II, kjer je na progi 17 vaj, nato v RO-III in RO-IV s po 19 vajami. V najtežjem razredu RO-IV mora pes vaje znati izvesti na vodnikovi levi in desni strani. V vsakem višjem razredu je nekaj novih, bolj zahtevnih vaj. Tako se v razredu RO-II lahko pojavijo vaje iz razreda RO-I (30 vaj) in še 15 dodatnih novih nalog. V razredu RO-III se poleg vaj iz prvih dveh razredov lahko pojavi še 15 novih vaj, v razredu RO-IV pa še dodatnih 12.

[members_only]

Izpiti se opravljajo v vrstnem redu od RO-I do RO-IV. Pogoj za opravljanje izpita RO-I je starost psa najmanj 12 mesecev, za izpit RO-II 14 mesecev in opravljen izpit Bbh, za RO-III 15 mesecev in za RO-IV 16 mesecev. Vodniki s psi, ki imajo opravljen izpit Bbh, lahko izpite opravljajo na tekmah.

Med tekmovanji in opravljanjem izpitov uporaba motivacijskih predmetov, kot so hrana in igrače, ni dovoljena, prav tako se vodnik psa ne sme dotikati. Lahko pa ga besedno in s kretnjami hvali in spodbuja. Prav tako si pri besednem poveljevanju vodnik lahko pomaga s kretnjami in telesno govorico. Grobost do psa v kakršnikoli obliki se kaznuje z diskvalifikacijo. Dovoljene so vse vrste ovratnic, ki pa ne smejo biti pripete na zateg. Pes lahko tekmuje ali opravlja izpit tudi brez ovratnice.

Rally obedience je primeren za vse, ki želijo svoj prosti čas aktivno preživeti s psom. Primeren je za vodnike in pse vseh starosti. Sodelujejo lahko psi vseh pasem ali mešanci, ne glede na velikost psa. Tudi na tekmi na Brdu smo poleg mešancev videli številne različne pasme: staffordshirskega terierja, bernardinca, neapeljskega mastifa, velikega švicarskega planšarskega psa, mopsa, hrvaškega ovčarja, jack russel terierja, labradorce, nemške ovčarke, mejne škotske ovčarje, avstralske ovčarje, bernskega planšarskega psa, psičko pasme kooikerhondje in še bi lahko naštevali.

[/members_only]

Maja Lonačar

 

Objavljeno v osmi številki revije Kužek