Rally obedience

Je vedno bolj popularna kinološka športna disciplina, pri kateri je najpomembnejše harmonično sodelovanje vodnika in psa. Gre za dinamično obliko poslušnosti z razgibanimi kombinacijami vaj poslušnosti in različnih ovir, kot so gugalnica, preskok, slalom, predor, miza in drugo. Vseh vaj je skupaj 72, izvajajo pa se na vnaprej postavljeni progi, označeni z znaki, ki narekujejo vrstni red njihovega izvajanja. Tudi na tekmah lahko vidimo, da psi z vodniki ves čas navdušeno sodelujejo ter vaje izvajajo dinamično in natančno. Tekmovalni par je imel na sedmi tekmi za državno prvenstvu v rally obedienceu, ki jo je organiziralala KD Ljubljana, tri minute časa, da je na progi čim natančneje izvedel postavljene vaje, število in zahtevnost postavljenih vaj pa se razlikujeta glede na težavnost razreda.

V rally obedienceu poznamo štiri razrede različnih težavnostnih stopenj. Začetni razred je RO-I, v katerem je na progi postavljenih 15 različnih vaj. Vaje se v tem razredu lahko izvajajo tudi na povodcu, vendar si vodnik z njim pri vodenju psa ne sme pomagati. Šolanje se nadaljuje v razredu RO-II, kjer je na progi 17 vaj, nato v RO-III in RO-IV s po 19 vajami. V najtežjem razredu RO-IV mora pes vaje znati izvesti na vodnikovi levi in desni strani. V vsakem višjem razredu je nekaj novih, bolj zahtevnih vaj. Tako se v razredu RO-II lahko pojavijo vaje iz razreda RO-I (30 vaj) in še 15 dodatnih novih nalog. V razredu RO-III se poleg vaj iz prvih dveh razredov lahko pojavi še 15 novih vaj, v razredu RO-IV pa še dodatnih 12.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maja Lonačar

 

Objavljeno v osmi številki revije Kužek