Pet naravnih zdravil proti vnetju ušes

5818

Infekcija pasjih ušes je eden od najpogostejših problemov, ki se pojavljajo pri kužkih. Prav tako je eden od manj prijetnih, saj se pogosto ponavlja. To je predvsem povezano s tem, kako ga zdravimo. Po navadi so ob diagnozi predpisani antibiotiki, ki pa delujejo le kratkoročno. Na dolgi rok bodo povzročili neuravnoteženost, ki bo v prihodnosti povzročila še več okužb. Poglejmo torej, kako priti do dna vnetju ušes s top peti naravnimi zdravili proti tej nadlogi.

Kakšni so sploh simptomi?

Simptomi so precej očitni, saj po navadi psi tresejo in nagibajo glavo. Če pa pogledate v uho, lahko vidite:

 • Rjave in rjavordeče madeže
 • Spremenjen vonj v ušesu
 • Rdečina
 • Oteklina
 • Kraste na notranji strani ušesa.

[members_only]

Prav tako se kužki z vnetimi ušesi obilno praskajo za ušesi, se z ušesi drgnejo ob pohištvo in stresajo z glavo. Če pa vaš kužek drugače kot po navadi zavija z očmi, hodi v krogih in ima težave z ravnotežjem, je čas, da obiščete veterinarja, saj lahko gre za hujšo obliko vnetja v telesu. Običajno pa lahko vnetja zdravimo doma.

Vzrokov za vneta ušesa je več, najpogosteje so to:

 • Bakterije
 • Alergije
 • Hormonsko neravnovesje
 • Glivice

Nekateri so mnenja, da so dolga, viseča ušesa bolj nagnjena k vnetjem, prav tako, da vnetja povzroča dolgo plavanje, vlaga, umazanija ali dlake v ušesnem kanalu. Kar pa ne drži popolnoma. Ob kakršnemkoli vnetju je potrebno na problem pogledati širše, saj je pogosto znak drugih težav pri psu.

Pozorni moramo biti, če je vnetje bakterijsko, saj se lahko le-to začne širiti po telesu, posebej ob ponavljajočih vnetjih. Glivice so po drugi strani stalno prisotne v pasjem ušesu, problem nastane, ko se preveč razrastejo, predvsem ob slabem delovanju kužkovega imunskega sistema.

S čim torej lahko pomagamo ob vnetju ušes?

 1. Jabolčni kis

Kislina v jabolčnem kisu lahko ubije bakterije in glivice. A pozor, če ima vaš pes rdeča ušesa, nikar ne uporabljajte kisa. Uporabite ga tako, da ga v enaki količini zmešate z destilirano vodo. Dobljeno tekočino poškropite v uho ali pa uho očistite s pomočjo vate.

 1. Lučnik

Lučnik je rastlina, ki vsebuje mnogo antibakterijskih snovi. Za najboljši učinek posušite cvetove lučnika, jih stresite v kozarec in dodajte olivno olje. Za še večji učinek dodajte česen. Pustite stati nekaj tednov in ob uporabi nakapljajte nekaj olja v ušesa.

 1. Origanovo olje

Origano je še eden izmed naravnih antibiotikov. Eno kapljico olja zmešajte s pol decilitra čistega soka aloe vere (kupite ga lahko v trgovini z zdravo prehrano). Nakapljajte majhno količino v uho, ter masirajte.

 1. Ognjič

Ognjič je znan po tem, da hitro zaceli poškodbe na koži. Lahko ga uporabljate tako interno kot eksterno. Pripravimo ga na enak način kot lučnik – olje z dodatkom česna, ki ga vtremo v uho.

 1. Kokosovo olje

Kokosovo olje je poznano po svojem antibakterijskem in protiglivičnem delovanju. Lahko ga uporabimo tako, da damo 2 žlici olja v posodo, ga segrevamo in mu dodamo 2 stroka česna. Ko se olje utekočini, ga damo na stran in pustimo, da se deloma ohladi. Nato kanemo par kapljic olja v vsako uho.

Vsa omenjena naravna zdravila za vnetje ušes je potrebno uporabljati 2 – 3 krat dnevno, 5 do 7 dni. Ko je infekcija pozdravljena, lahko nadaljujete s preventivo tako, da z njimi enkrat na teden psu očistite ušesa.

[/members_only]

Drobne Deja

Viri: