Pasje ovratnice proti bolham in klopom

4584

Psi so male živali, ki se izredno rade sprehajajo in igrajo na prostem. Če imamo hišnega psa, ki večino časa preživi zunaj, so zunanji prostori praktično njegov dom, če pa živimo v stanovanju, moramo našega ljubljenčka vsaj enkrat dnevno peljati na daljši sprehod. Med potikanjem zunaj so psi zelo živahni in radoživi ter se podajo na različna zanimiva mesta na bližnjo trato ali v gozd. Slej ko prej se zgodi, da dobijo kakšnega zajedalca, kot so na primer klopi ali bolhe. Pasje ovratnice proti tovrstnim zajedalcem so tako eden zelo pomembnih delov opreme za pse, s katerim se lastniki srečajo vsaj enkrat v življenju male živali. Odločite se lahko za nakup sredstva proti točno določenemu insektu ali pa izberete kombinirano ovratnico, ki deluje proti bolham in klopom. In kako izbrati najbolj ustrezno pasjo ovratnico?

V Sloveniji je na voljo vedno več ovratnic proti zajedalcem, ki jih proizvajajo zelo različni ponudniki. Dejstvo je, da ne obstaja neko univerzalno sredstvo, ki bi ga vsi psi dobro prenašali. Na različne pse namreč različna sredstva vplivajo na drugačne načine. Strokovnjaki lastnikom psov zato priporočajo, da preizkusijo kar največ različnih ovratnic za pse, in na ta način najdejo tisto, ki njihovemu psu najbolj ustreza.

Znano dejstvo je, da se le okrog 5 procentov zajedalcev nahaja na sami živali, ostali pa so v prostoru. Bistveno je torej, da zaščitite tudi prostor, sicer se bodo insekti na psa hitro vrnile. Repelenti na ovratnicah proti bolham in klopom delujejo proti zajedalcem ter njihovim ličinkam. Namestimo jo tako, da jo psu nadenemo okoli vratu ter ostanek ovratnice odrežemo. Običajno se lahko uporabljajo na psih, ki so starejši od treh mesecev.

Poleg ovratnic proti bolham in klopom obstaja tudi druga podobna oprema za pse, kot so pipete, razpršila in kapljice proti zajedalcem. Lastniki naj bodo pri izbiri najbolj učinkovitega sredstva čim bolj potrpežljivi, saj bodo verjetno morali preizkusiti kar nekaj izdelkov, preden bodo našli pravega. V primeru, da težave male živali nikakor ne izginejo, se je potrebno obrniti na veterinarja.

[members_only]

Vprašanja bralcev:

Psička je stara 7 tednov. Pri 6,5 tednih smo jo vzeli iz legla. Začeli smo jo navajati na pasjo ovratnico (okoli vratu). Psička se je začela praskati. Ne vemo ali zaradi ovratnice ali bolh. Nadeli smo ji tudi ovratnico proti bolham. Mnenje trgovca je, da psička že lahko nosi to ovratnico. Na kratkem – prvem sprehodu pa so nam jo lastniki psov odsvetovali. V trgovini tudi odsvetujejo injekcijo proti bolham. Pravzaprav pa sploh ne vemo, ali psička ima bolhe. Svojo tačko ima prav rada v svojem gobčku. Kako se preveri ali ima psička sploh bolhe?

Ko pričnemo pasjega mladiča navajati na pasjo ovratnico, se pogosto zgodi, da je na začetku zanj moteče, poizkuša ovratnico sneti, se praska. Možno je tudi, da je za praskanje kriv material iz katerega je ovratnica. Pri tem je potrebno uporabljati ovratnico iz drugega materiala. Seveda je tudi mogoče, da so vzrok praskanja tudi bolhe. Trenutno najučinkovitejši preparati za odpravo bolhavosti so ampule, ki se stisnejo na predel med lopaticama.

Metod Šerbec dr.vet.med

Imam zlato prinašalko, staro 14 tednov. Hranim jo z Eukanubo (zjutraj dobi tudi mleko, včasih z jajčnim rumenjakom (1x do 2x tedensko), skuto, kot priboljšek pa včasih sir, sadje, zelenjavo, pasje piškote, suha svinjska ušesa (eno na dan). Kužka tehta 10 kg. Ali je to normalna teža za to starost? Nekje sem zasledila, da je potrebno pri teh kužkih striči dlako med prstnimi blazinicami. Dlaka je sedaj že daljša, tako da gleda čez blazinico. Ali je striženje potrebno? Tretje vprašanje pa se nanaša na klope in bolhe. Od kdaj dalje uporabljati ovratnice proti bolham (tudi repelente so mi odsvetovali do 6 meseca) oz. kaj je najuspešnejše proti bolham in klopom hkrati?

Končna teža zlatih prinašalcev (psičke, psi so nekoliko težji) je nekako do 30kg, torej bi ocenila, da ima vaša psička pri 3,5 mesecih pravilno težo, vendar pa se psi, tako kot ljudje, razlikujejo in sami boste najbolje ocenili ali je vaša psička predebela ali presuha (otipajte rebra, ocenite živahnost,…). Potrebe psov so pač različne. Glede na sestavo hrane bi rekla, da jo hranite pravilno. Kar se tiče dlake med blazinicami se pridolgodlakih psih res striže, vendar bolj pozimi, ko se tam nabirajo kepice snega. Nič ni narobe, če ji postrižete odvečno dlako med blazinicami, sploh, če z njo hodite na sprehode po bolj blatnih predelih in se ji blato nabira na dlaki med blazinicami. Kar se tiče sredstev proti klopom in bolham jih boste v tem obdobju morali začeti uporabljati zaradi bolh in klopov, ki so se že začeli pojavljati. Obstajajo kombinirane ovratnice oz. sredstva proti bolham in klopom, vendar ni nujno, da bo že prvo pomagalo… Poskusite FRONTLINE (sredstvo, ki ga nanesete na vratni predel, proti bolham in klopom), KILTEX (sredstvo proti klopom), BOLFO (ovratnice),… Teh izdelkov je več, preiskusite, kateri bo najbolj ustrezal vaši psički.

Andreja Gomboc, absolventka veterinarske medicine

Imam čudovito psičko, ki jo negujem, kopam in zadržujem v hiši, da bi bila čim bolj čista. Z grozo sem pri kopanju našla tri bolhe na ušeskih, ki sem jih uničila. Zelo se bojim, da se bolhe ne razmnožijo, zato vas prosim, da mi pomagate. Kako naj učinkovito odstranim bolhe pri maltežanki, ki je stara komaj 9 tednov? Kako poskrbeti, da jih ponovno ne dobi? Sumimo, da je kriva za bolhe muca, ki se smuka okoli hiše, čeprav ima muca ovratnico za vratom. Je možno, da se bolhe zadržujejo v travi in prenesejo v stanovanje na ljudeh?

Ko boste psičko peljali na cepljenje, prosite veterinarja, da vam razloži postopke odpravlja bolh in svetuje, katero sredstvo uporabiti pri mlademu kužku. Odsvetujem uporabo ovratnic, ker slabo delujejo, poleg tega uničujejo dolgo dlako. Verjetno vam bo veterinar priporočil ampule. Res je, da se le majhen odstotek bolh zadržuje na živali, ostale živijo v okolju, zato jih vaša psička dobi kjerkoli. Glede na to, da ste jih pri psički že našli, so se prav gotovo že razmnožile tudi v stanovanju, zato pohitite. Psičke pa nikar ne zadržujte v hiši, samo da bi bila čista! Peljite jo na sprehode, da se bo navadila na druge ljudi, pse in različna okolja.

[/members_only]

Tanja Bončina