Pasje ovratnice proti bolham in klopom

Psi so male živali, ki se izredno rade sprehajajo in igrajo na prostem. Če imamo hišnega psa, ki večino časa preživi zunaj, so zunanji prostori praktično njegov dom, če pa živimo v stanovanju, moramo našega ljubljenčka vsaj enkrat dnevno peljati na daljši sprehod. Med potikanjem zunaj so psi zelo živahni in radoživi ter se podajo na različna zanimiva mesta na bližnjo trato ali v gozd. Slej ko prej se zgodi, da dobijo kakšnega zajedalca, kot so na primer klopi ali bolhe. Pasje ovratnice proti tovrstnim zajedalcem so tako eden zelo pomembnih delov opreme za pse, s katerim se lastniki srečajo vsaj enkrat v življenju male živali. Odločite se lahko za nakup sredstva proti točno določenemu insektu ali pa izberete kombinirano ovratnico, ki deluje proti bolham in klopom. In kako izbrati najbolj ustrezno pasjo ovratnico?

V Sloveniji je na voljo vedno več ovratnic proti zajedalcem, ki jih proizvajajo zelo različni ponudniki. Dejstvo je, da ne obstaja neko univerzalno sredstvo, ki bi ga vsi psi dobro prenašali. Na različne pse namreč različna sredstva vplivajo na drugačne načine. Strokovnjaki lastnikom psov zato priporočajo, da preizkusijo kar največ različnih ovratnic za pse, in na ta način najdejo tisto, ki njihovemu psu najbolj ustreza.

Znano dejstvo je, da se le okrog 5 procentov zajedalcev nahaja na sami živali, ostali pa so v prostoru. Bistveno je torej, da zaščitite tudi prostor, sicer se bodo insekti na psa hitro vrnile. Repelenti na ovratnicah proti bolham in klopom delujejo proti zajedalcem ter njihovim ličinkam. Namestimo jo tako, da jo psu nadenemo okoli vratu ter ostanek ovratnice odrežemo. Običajno se lahko uporabljajo na psih, ki so starejši od treh mesecev.

Poleg ovratnic proti bolham in klopom obstaja tudi druga podobna oprema za pse, kot so pipete, razpršila in kapljice proti zajedalcem. Lastniki naj bodo pri izbiri najbolj učinkovitega sredstva čim bolj potrpežljivi, saj bodo verjetno morali preizkusiti kar nekaj izdelkov, preden bodo našli pravega. V primeru, da težave male živali nikakor ne izginejo, se je potrebno obrniti na veterinarja.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Tanja Bončina