Osnova dobrega počutja prihaja skozi gobček

osnova-dobrega-pocutja-prihaja-skozi-gobcekVsi ste verjetno že slišali za Hipokratov izrek, ki pravi “Hrana naj bo tvoje zdravilo in tvoje zdravilo naj bo hrana.” Tudi pri psih je tako, saj vnos hranil vpliva na zdravje, razvoj in dobro počutje. Torej, tisto s čemer hranimo svojega psa je osnova dobrega počutja, ki prihaja skozi gobček, le to se nato izraža na zdravju psa.

Izvor optimalnega počutja lahko razumemo z nutricionizmom, ki nam razlaga kako hrana vpliva na organizem. Ker je pes sesalec lahko njegov organizem razumemo podobno kot naš, kjer je zelo pomemben sam proces zaužitja hrane in vpliv te hrane na rast, metabolizem in popravilo. Z dobro hrano lahko psu izboljšamo zdravje in počutje, opazna je razlika v vedenju in izgledu ter vsekakor vplivamo na njegovo dolgoživost in pojav ali razvoj genetskih bolezni.

Vsak odgovoren lastnik si želi, da je njegov pes zdrav, srečen in zadovoljen. Da bi to dosegli, je potrebno malo znanja in malo zdrave pameti.

Ali mi lahko nutricionistika za pse pri tem pomaga?

Da lahko, saj z nutricionizmom lahko razumemo, kako sam proces zaužitja vpliva na telo, pri tem je zelo pomembna vrsta hrane, ki jo ponujamo svojemu psu. Lahko se naučimo, da je potrebno upoštevati individualne razlike psov, kako skrbimo za vnos svojemu psu primernih potreb po beljakovinah, maščobah, ogljikovih hidratih in vitaminih.

Naučimo se lahko na kaj moramo biti pozorni pri izbiri hrane, kako pomembno je znati čitati sestavine, ki so v hrani, razumeti pomen navedenih sestavin, upoštevati psihične in fizične dejavnike, ki vsak dan vplivajo posredno in neposredno na psa. Zelo pomembno pri vsem pa je pogled nazaj in opredelitev biološke razvitosti in primernosti hrane glede na vrsto, saj je sama evolucija pokazatelj razvoja pri vseh živih bitjih. Ali so res ponujene hrane primerne za mojega psa, ali mu v resnici škodijo in kaj lahko za to naredim sam?!Na takšna in podobna vprašanja lahko najdete odgovore s spremljanjem nutricionistike za pse, katere za vas pripravljamo.

Kakšne so pravzaprav potrebe psa po hranilih in zakaj so različne?

Različne potrebe po hranilih se od psa do psa razlikujejo, zaradi velikosti, aktivnosti, pasemskih značilnosti in vsakega psa kot individuma. Najbolj pomembno je opazovanje svojega psa in poznavanje njegovih individualnih potreb, da lahko spremljamo določeno stanje. Z opazovanjem pa lahko nato definiramo kaj je tisto kar psu odgovarja in kaj mu ne odgovarja, in tako spreminjamo vnos sestavin, glede na posledice, ki jih puščajo.

Da se naučite primerno hraniti in skrbeti za svojega kosmatega najboljšega prijatelja so potrebne samo osnove, za ostalo poskrbimo entuziasti, ki nam je analiziranje in posvečanje pozornosti detajlom v veselje. Več o tem bomo spregovorili v prihajajočih člankih.

Zaključna misel:

Ob poznavanju osnovnih stvari, ki jih pes potrebuje, torej primerni oskrbi in pravilni vzgoji, lahko dosežemo harmonijo v odnosu in psu tako nudimo lepo življenje. Prav je tudi, da smo odgovorni lastniki, saj ne gre le za živo bitje, pač pa za našega najboljšega kosmatega prijatelja in dolžni smo, da se podučimo kaj potrebuje in da sprejmemo dejstva, kaj mu lahko nudimo in temu primerno izbiramo. Njihova življenja so prepuščena našim dejanjem.

Sandra Manasijević, Dipl. Canine Nutrition