Odkrij Ljubljano s svojim psom

Ali ste vedeli, da je Slovenija najbolj psom prijazna država v Evropi? Izmed dvajsetih držav, ki so se uvrstile na seznam psom prijaznih, je Slovenija zasedla prvo mesto (pred Češko, Ukrajino, Francijo in Slovaško), saj več kot 50 % slovenskih hotelov nudi nastanitve tudi za hišne ljubljenčke (vir: Trivago) To, skupaj s široko ponudbo psom prijaznih restavracij, lokalov in znamenitosti, odlikuje Ljubljano kot popolno mesto za obisk z vašim štirinožnim prijateljem.

Da bi bilo vase bivanje tukaj še boljše, smo za vas pripravili nekaj napotkov kako lahko preživite svoj čas v Ljubljani, ne da bi morali psa pustiti v hotelu ali varstvu. Predstav-ljamo vam zemljevid Ljubljane s seznamom psom prijaznih lokacij, ki jih lahko obiščete. To vključuje hotele, restavracije, lokale, lokalne parke in sprehajalne poti, ki jih lahko obiščete s svojim psom, pa tudi trgovine za male živali in veterinarske klinike. Na seznamu so tudi taksi službe, ki bodo v Ljubljani sprejele vas in vašega psa. Noben pes ne mara ostati v hotelu, med tem ko gre njegov skrbnik na kosilo ali na pijačo – in v Ljubljani ni nobene potrebe, da bi ga pustili za seboj. Psi so dobrodošli na številnih lokacijah, kjer lahko skupaj uživate brez skrbi!

Odkrijte Ljubljano na najlepši možen način – s svojim najboljšim prijateljem ob sebi! Prenesite si zemljevid s klikom na spodnji gumb ali TUKAJ!

prenesi-vodic

Transport

V Ljubljani obstaja več možnosti kako priti od točke A do točke B. Mestno jedro je majhno in zaprto za promet, zato se lahko po peš coni prijetno sprehodite. Tudi vaš pes bo zagotovo užival v sprehodu po tlakovanih uličicah. Kadar pa se odločite za pot izven centra mesta, lahko tja odpotujete z mestnim potniškim prometom ali s taksijem. Psi so dovoljeni na ljubljanskih avtobusih (razen v prometnih konicah, med 6:30 in 9:30 ter 13:00 in 17:00 uro), prevoz je zanje tudi brezplačen, morajo pa nositi nagobčnik. Za lasten prevoz boste morali plačati 1,20 € na vožnjo (cena vključuje tudi prestop znotraj 90. minut). Plačilo javnega prometa se opravi z brezkontaktno pametno kartico Urbano. Urbano lahko kadarkoli kupite na Urbanomatih po Ljubljani, pa tudi v nekaterih trafikah. Z Urbano je omogočeno tudi plačevanje voženj z vzpenjačo na Ljubljanski grad ter plačevanje parkirnin na določenih parkiriščih po mestu. Avtobusi vozijo redno skozi cel dan, če pa vam ni do čakanja in prestopanja, lahko pokličete tudi taksi, ki vas bo odpeljal na želeno lokacijo. Vendar pa vse taksi službe ne sprejmejo psov, zato na zemljevidu Odkrij Ljubljano s svojim psom poiščite seznam taksi služb, kjer bodo z veseljem ponudili prevoz vam in vašemu najboljšemu prijatelju.

Sprehod v naravi

Ljubljana se ponaša z veliko količino zelenih površin, kjer lahko ljudje in psi uživamo v dotiku narave. V srcu samega mesta se nahaja Park Tivoli, največji ljubljanski park, ki se razprostira tik pod zelenimi vrhovi Šišenskega hriba in Rožnika. Poleg omenjenega, se po celotnem mestu razprostirajo številni parki in sprehajališča, ki vabijo k dolgim sprehodom. Morda pa boste vi in vaš pes bolj uživali v prijazni družbi in igri v enem od dveh ograjenih pasjih parkov. Iz samega centra mesta se lahko podate tudi na prijeten sprehod na vrh Ljubljanskega gradu ali pa se sprehodite po uličicah starega mestnega jedra, vzdolž reke Ljubljanice, če vas bolj privlači utrip mesta in njegovi zgodovinski zakladi. Naša prestolnica pa je obkrožena tudi s številnimi hribi, kjer lahko tisti, ki uživate v pohodništvu, najdete uhojene in tudi bolj zahtevne pohodniške poti. Ne glede na vaše preference, Ljubljana vsakomur ponuja nekaj, v čemer lahko uživa skupaj s psom.

Pasji park

Ljubljana ima dva pasja parka, kjer lahko psi prosto tekajo v varnem, ograjenem prostoru. Prvi pasji park se nahaja ob Železni cesti in je bil zgrajen kot del Severnega parka, ki se razteza na približno 900 m2. Drugi pasji park se nahaja v Štepanjskem naselju, na Pesarski cesti. Večinoma ljubljanski skrbniki psov parka obiščejo zjutraj in pozno popoldan. Oba parka sta opremljena s klopcami in koši za pasje iztrebke, ki so opremljeni tudi z vrečkami za pobiranje iztrebkov. Tako kot na vseh drugih javnih površinah je tudi v pasjem parku obvezno, da počistite za svojim psom. Izven ograde pasjega parka morajo biti psi na vrvici, vsakršna kršitev pa se lahko kaznuje z globo v višini od 200 do 400 evrov. Parka ravno tako nista predvidena kot poligona za trening, temveč sta namenjena druženju in igri psov.

Ljubljanski grad

Ljubljanski grad je najpomembnejša znamenitost glavnega mesta. Gre za srednjeveško utrdbo, ki se dviguje nad starim mestnim jedrom. Na grad se lahko povzpnete peš z različnih strani mestnega jedra, ali pa se odpeljete z vzpenjačo. Skozi celo leto si je na gradu mogoče ogledati stalno razstavo slovenske zgodovine, organizirani pa so tudi številni dogodki za obiskovalce. Prve omembe Ljubljanskega gradu segajo v leto 1112, njegova prvotna oblika pa se je spremenila v 15. stoletju, ko sta bila prizidana dva stolpa in kapelica. Ko je stoletje za tem izgubil svojo strateško vrednost, je bil grad zapuščen. Od leta 1900 je služil kot vojaška utrdba, danes pa je predvsem priljubljena lokacija za poroke in druga praznovanja. Zaradi svoje strateške postavitve je Ljubljanski grad priljubljena destinacija tudi za skrbnike psov, med drugim zaradi mnogih sprehajalnih poti in pravljičnega razgleda na mesto pod njim.

Park Tivoli

Park Tivoli je v 19. stoletju zasnoval francoski arhitekt Jean Blanchard in je še danes največji in eden najlepših parkov v centru Ljubljane. Lociran je v neposredni bližini mestnega jedra, blizu glavne avtobusne in železniške postaje. Skupaj z gozdnatim delom Rožnika in Šišenskega hriba se Tivolski park razteza na 509 hektarih površine. Tivoli ima zelo pomembno družabno vlogo za številne prebivalce mesta, saj nudi veliko možnosti za sprostitev, sprehod, igro z ljubljenčki in družinske piknike. Omogoča veliko možnosti za športne aktivnosti na prostem in v zaprtih prostorih, je pa tudi izredno psom prijazen, saj je opremljen s koši za pasje iztrebke ter svežo pitno vodo. Psi so dobrodošli, da se igrajo in raziskujejo na vseh površinah parka.

Šišenski hrib – Rožnik

Rožnik je hrib v neposredni bližini centra Ljubljane in je zato priljubljena destinacija za pohodnike in sprehajalce. Vrh hriba, ki se nahaja na nadmorski višini 429 m, se imenuje Šišenski hrib. Bolj priljubljen je Cankarjev hrib, na nadmorski višini 394 m, kjer je med leti 1910 in 1917 živel slavni slovenski pisatelj. Stara kmetija, ki se nahaja na Cankarjevem hribu danes obratuje kot muzej s Cankarjevo spominsko sobo in gostilna. Rožnik je med Ljubljančani tudi priljubljena lokacija za prvomajsko kresovanje. V kolikor se odločite za pohod na Rožnik s svojim ljubljenčkom, bo na vrhu za oba dobro poskrbljeno. Poleg sveže pitne vode, je na voljo dovolj sence, da se lahko spočijete, kot tudi dovolj prostora za prosto tekanje in igro v dobri družbi, ki je med ljubljanskimi pohodniki ne manjka.

Šišenski hrib – Mostec

Rekreativni park Mostec se nahaja na južno-zahodnem pobočju Rožnika, v neposredni bližini ljubljanskega živalskega vrta. Najbolj znan je po svoji trim stezi, ki je obiskana od pomladnih pa vse do poznih jesenskih mesecev ter po dveh smučarskih skakalnicah, ki pozimi gostita manjša tekmovanja. Je odlična destinacija za oddih, rekreacijo in sprostitev v objemu narave, a še vedno blizu mestnega jedra. V srcu Mosteca se nahaja prijetna družinska restavracija, kjer vas bodo pogostili s tradicionalno slovensko kulinariko. Če bi svojega psa radi vzeli s seboj na tek, ga naučili poslušnosti in novih trikov ali se zgolj prijetno sprehodili na svežem gozdnem zraku, je Mostec pravo mesto za to.

Koseški bajer

Pred približno 200 leti, ko so na zahodni strani Šišenskega hriba, v neposredni bližini Mosteca, zaprli tamkajšnji glinokop, je nastalo manjše jezero, ki mu danes pravimo Koseško jezero, Martinek bajer oziroma Koseški bajer. To umetno jezero meri dva do tri metre v globino, široko je okrog 100 m, dolgo pa približno 200 m. Bajer je priljubljeno rekreacijsko mesto, obkroženo s prijetno napol pogozdeno sprehajalno potjo, številnimi klopcami in velikim pomolom, kjer se radi zbirajo tamkajšnji prebivalci, ki uživajo v pomirjujočem pogledu na vodo. V poletnem času se odvijajo tekmovanja z motornimi čolni na daljinsko vodenje, ki pritegnejo veliko število gledalcev. Priljubljeno je tudi ribarjenje. Plavanje v jezeru je prepovedano. Pozimi jezero zamrzne in postane priljubljeno lokalno drsališče. Za skrbnika psa Bajer predstavlja prijeten pobeg v naravo, nedaleč od centra mesta.

Pot spominov in tovarištva

Pot spominov in tovarištva, z drugim imenom tudi Pot ob žici, je 35 km dolga pot, speljana po trasi bodeče žice, ki je med drugo svetovno vojno omejevala Ljubljano in vodi skozi mestne četrti, ki obkrožajo mestno jedro. V svojem bistvu gre za rekreativno pešpot, ki je pretežno prodnata, namenjena hoji, teku ali kolesarjenju. Vsako leto se 9. maja odvije tradicionalni pohod, ki se zaključi s prireditvijo v centru mesta. Pot je priljubljena tudi med vodniki psov, saj se ji je mogoče priključiti vzdolž celotne Ljubljane, sprehod po Poti spominov in tovarištva pa hkrati zaznamuje predanost zdravemu življenjskemu slogu in počastitev zgodovine slovenskega naroda.

Živalski vrt Ljubljana

Ljubljanski zoološki vrt je del zaščitenega krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Okolje naravnega gozda in travnikov je naseljeno z različnimi domorodnimi in tujerodnimi živalskimi vrstami in je zato priljubljena izletna točka za družine in ljubitelje živali. Dobrodošli so tudi psi, za katere je potrebno plačati vstopnino. Vstopnina velja za vse obiskovalce razen za otroke do drugega leta starosti. V živalskem vrtu si je mogoče vsak po ustaljenem urniku ogledati tudi hranjenje posameznih živali kot so morski lev, slon in medved. Živalski vrt organizira pester program, ki se ga je vredno udeležiti. Tudi za psa bo to zagotovo edinstvena izkušnja.

Park Špica

Park špica se nahaja le deset minut izven mestnega jedra. Gre za prenovljeno nabrežje Ljubljanice, ki je dobilo ime po špičasti obliki kopnega dela. Nekdaj je bilo to priljubljeno kopališče, danes pa je moderno urejen park, kjer lahko meščani uživajo v prijetnih sončnih žarkih. Tudi pri ljubiteljih psov je park priljubljen, saj omogoča prijetno sprostitev in igro ob nabrežju reke, stran od vrveža mestnega jedra.

Šmarna Gora

Šmarna gora je še posebej priljubljena ljubljanska destinacija med pohodniki, saj do vrha, ki je na 667 m, vodi kar štirinajst različnih označenih in relativno nezahtevnih poti. Sprehod na vrh vam bo vzel približno uro in petnajst minut, odvisno od izbrane trase. Z vrha lahko uživate v razprostirajočem pogledu na Kamniško-Savinjske in Julijske alpe, pa tudi na celotno Ljubljano. V tamkajšnji gostilni si lahko privoščite tradicionalno slovensko kosilo in si ogledate gotsko cerkev z obzidjem, ki je bila zgrajena v 18. stoletju. Najstarejši spomenik na Šmarni gori je kužno znamenje. Znameniti zvonec na vrhu pa naj bi izpolnjeval želje tistih, ki pozvonijo nanj. Šmarna gora je resnično čudovita mešanica kulture, zgodovine in narave, ter omogoča številne dogodivščine tistim, ki se podajo v njena pobočja. Pohodniki so prijazni, njihovi psi pa so običajno dobro socializirani in lepo vzgojeni.

Toško Čelo

Toško Čelo je del Polhograjskih Dolomitov, z vrhom na nadmorski višini 590 m. Pot na vrh se začne v Podutiku, kamor vas odpelje avtobus številka pet mestnega potniškega prometa. V lepem vremenu je z vrha mogoče videti celotno Ljubljano, le nekaj metrov pod vrhom pa je tudi gostišče, kjer si lahko privoščite prijeten počitek in obrok. Vaš pes bo nedvomno užival v zeleni okolici in prijetnem svežem zraku.

Golovec

Golovec je gozdnat hrib, ki se vzpenja na vzhodu Ljubljane, z najvišjim vrhom na nadmorski višini 490 m. Na vrh vodi večje število lepo vzdrževanih rekreativnih in kolesarskih poti. Ime hriba izvira iz dejstva, da je bila vse do leta 1890 vzpetina razmeroma gola, šele tedaj pa so začeli z načrtnim pogozdovanjem. V rimskih časih (drugo stoletje pred našim štetjem) je bil preko Golovca v Emono speljan vodovod. Danes se lahko s svojim štirinožnim prijateljem podate na Golovec v iskanju antičnih ostankov ali uživate v lepem razgledu z vrha, kjer se nahaja tudi astronomsko geofizikalni observatorij.

Polhograjska Grmada

Polhograjska Grmada v višino meri 898 m in je eden najvišjih vrhov v Polhograjskem hribovju, pa tudi najbolj obiskan. Na vrh vodijo tako anj zahtevne kot bolj zahtevne poti, nekaj precej položnih dostopov se začenja v Polhovem Gradcu, na Grmado pa se je možno podati tudi s Katarine nad Ljubljano, ki velja za najmanj zahtevno pot. Z vrha Grmade se razprostira čudovit razgled na večji del zahodne in osrednje Slovenije.

Zbiljsko jezero

To čudovito umetno jezero je nastalo leta 1953 z zajezitvijo reke Save pri kraju Zbilje, ko se je pričela izgradnja hidroelektrarne Medvode. Jezero ponuja veliko število aktivnosti, v katerih lahko uživate na in ob vodi. Možna je izposoja čolnov v tamkajšnji čolnarni, ki omogoča, da si štiri kilometre dolgo jezero ogledate z druge perspektive. Tamkajšnji obiskovalci uživajo tudi v vožnji s kanuji, ribarjenju ter hranjenju tamkajšnjih rac in predvsem labodov, ki v velikem številu naseljujejo jezero. V sončnem vremenu lahko na travi uživate v številnih športnih aktivnostih ali si v tamkajšnji restavraciji privoščite posedanje v ležalnikih ob hladni pijači.

Topol pri Medvodah, Katarina nad Ljubljano

Topol pri Medvodah, bolj poznan kot Katarina je naselje v občini Medvode, le nekaj kilometrov izven Ljubljane. Zaselek je priljubljena izletniška točka, z vrhom na višini 646 m. Iz Topola pri Medvodah se odpirajo različne možnosti za vzpon na katerega od bližnjih hribov, kot so Sv. Jakob, Jeterbenk, Grmada in Tošč. Pot je značilna za Polhograjske Dolomite, izredno slikovita in primerna za različne stopnje fizične pripravljenosti. Na poti so tudi številne okrepčevalnice in gostilne, kjer lahko uživate v tradicionalni slovenski kulinariki.

Arboretum Volčji Potok

Arboretum Volčji Potok je najbolj obiskan hortikulturni objekt v Sloveniji. Ustanovljen je bil leta 1952 s strani Univerze v Ljubljani, znan pa je po svojem bogatem nasadu lesnatih rastlin dreves in grmovnic, ki služijo v raziskovalno-prosvetne namene. Svetovno znan je tudi po vsakoletnih spomladanskih in jesenskih razstavah cvetja, ko obiskovalce očara na milijone narcis, tulipanov in drugih cvetic. Park se razteza na 88 hektarih, kjer se lahko sprehodimo med petimi različnimi urejenimi jezeri in v različnih letnih časih uživamo v spreminjanju narave.

Osolnik

Osolnik, z nadmorsko višino 857 m, ponuja čaroben pogled na gozdnata pobočja na eni in zasnežene Kamniške Alpe na drugi strani. Nahaja se na skrajno vzhodni strani Polhograjskega hribovja. Dostopen je preko poti, ki vodijo iz smeri Medvod in Škofje Loke. Na vrhu Osolnika stoji bela cerkev sv. Mohorja in Fortunata iz 16. stoletja z lesenim stropom in oltarjem iz leta 1701. Na vrtu za cerkvijo je prijeten kotiček kjer si lahko s psom odpočijete ali uživate v prijetni igri.

Rakitna

Rakitna je najvišje ležeče kraško polje v sloveniji, z nadmorsko višino 800 m. Nahaja se v osrčju Krimsko – Mokriškega hribovja. Znana je po svoji ugodni klimi, ki je posledica mešanja mediteranskih in alpskih zračnih tokov. Jezero na Rakitni je priljubljena izletna točka in izhodišče za številne pohodne in sprehajalne poti. Poleti je v jezeru mogoče plavati, pozimi pa postane drsališče. V objemu čudovite narave, nedaleč od glavnega mesta, boste uživali tako vi, kot vaš pes, domov pa se boste vrnili s polnimi pljuči najbolj svežega zraka v Sloveniji.

Odkrijte Ljubljano na najlepši možen način – s svojim najboljšim prijateljem ob sebi! Prenesite si zemljevid s klikom na spodnji gumb ali TUKAJ!

prenesi-vodic