Nega psa po kastraciji

Izraz kastracija pomeni odstranitev jajčnikov oziroma testisov, s čimer dosežemo neplodnost in preprečujemo neželeno spolno vedenje. Na ta način prispevamo k zmanjšanju števila neželenih legel, izognemo se mnogim boleznim in izboljšamo kakovost življenja svoje živali. Ne smemo pa pozabiti, da je kastracija kirurški poseg, ki se izvaja v splošni anesteziji, zato živali po posegu potrebujejo posebno oskrbo.

Hrana

Naš pes je prestal kastracijo in pripravljen je, da gre z nami domov. Kdaj ga torej lahko prvič nahranimo in s čim? Povsem primerno je, da živali ponudimo hrano še isti dan proti večeru. Obrok naj bo nekoliko manjši kot običajno, da ne obremenimo od narkotikov razdražen želodček. Uvajanje posebne diete običajno ni potrebno, pač pa ostanemo pri hrani, ki jo je pes že vajen. Seveda ni nič narobe, če nekaj dni hranimo lažje prebavljive obroke. Ti so sestavljeni iz kuhanega, nemastnega (belega) perutninskega mesa, riža in puste skute. Na voljo je tudi tovarniško pripravljena dietna hrana, ki jo dobimo v veterinarskih ambulantah. Nov obrok postopoma uvedemo že pred posegom tako, da vsak dan z novo hrano zamenjamo po ¼ stare. Tako bomo celoten obrok zamenjali v štirih dneh, kar bo manj stresno za prebavila.

Pes, ki je že po naravi izbirčen, lahko po kirurškem posegu odklanja hrano. V tem primeru posežemo po posebno okusnih, intenzivno dišečih zalogajčkih. Zelo privlačna je pečena hrana – belo piščančje meso ali riba. Izogibamo se mastni hrani (hrenovke, klobase, salama), saj je težko prebavljiva. Poskrbimo tudi za svežo vodo.

Vzrok za neješčnost je lahko tudi bolečina, ki se pojavi po operaciji. Če žival odklanja hrano več kot 24 ur po kastraciji, je priporočljiv kontrolni pregled pri veterinarju. Prve dni se lahko pojavita tudi slabost in bruhanje.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Katarina Malenšek, dr. vet. med.

 

Objavljeno v deseti številki revije Kužek