Kuvasz

3041

kuvaszPrimeren za:

Izjemno izkušene pasje lastnike
Enega človeka ali ljudi brez otrok

Na kratko o kuvazsu:

Ponosen
Neustrašen
Samozavesten
Čuvaj

Posebne zahteve:

Kuvasz je velik pes pogumnega in samosvojega značaja, ki je primeren le za redke izkušene lastnike psov. 

Zgodovina

To je starodavna pasma pastirskega psa, ki izvira iz Tibeta, razvila pa se je na Madžarskem. Njen razvoj ni povsem znan – nekateri trdijo, da je pasma nastala že v času Hunov, drugi pa opisujejo pse, ki so s Turki pred Mongoli bežali na Madžarsko. V turškem jeziku njihovo ime pomeni ‘čuvaj’.  Uporabljali so jih za varovanje črede ovac pred napadalci in tatovi. Zaradi močno razvitega lovskega nagona pa je bil tudi dober lovec na divje prašiče in medvede. Je prednik mnogih pastirskih pasem, kot so pirenejski planinski pes, anatolski ovčar, maremski ovčar in drugih, vendar pa je po drugi svetovni vojni skorajda izumrl.

Videz

Kuvasz je močen in velik pes gostega belega kožuha. Doseže plečno višino do 76 cm in težo do 62 kg, psice pa so nekoliko manjše. Ima glavo klinaste oblike, ki je močna in ponosna in se lepo sklada z velikostjo njegovega telesa. Lobanja je široka, stop rahlo opazen, gobček pa se proti nosu rahlo oža. Nos je črn, ustnice se tesno prilegajo, zobje pa so veliki in se srečajo v škarjastem ugrizu. Oči so nekoliko poševne in mandljasto oblikovane in temno rjave barve. Ušesa so postavljena relativno visoko, prva tretjina ušesa pa se dviga od glave in nato spusti v obliko črke V. Vrat je kratek in mišičast, pri samcih je prisotna košata griva. Telo je gledano od strani skorajda kvadratne oblike – plečna višina je le nekoliko krajša od dolžine hrbta. Prsni koš je globok in dolg, spodnja linija telesa pa se rahlo zakrivi navzgor. Rep je nizko nastavljen, proti koncu se rahlo zavije, ko pa je pes pozoren, se dvigne skoraj do hrbtne linije. Noge so ravne in v stoji paralelne, ter postavljene relativno narazen vsaksebi. V gibanju dela dolge in počasne korake, vendar je v kasu poskočen in živahen. Dlaka je čvrsta in valovita, spodaj pa je mehka podlanka. Na glavi, ušesih in nogah je dlaka nekoliko krajša, ovratnik pa je gost in podoben grivi – še posebej je to očitno pri samcih. Barva je bela; ustnice, obroba oči in notranjost ust pa so črno pigmentirani.

Temperament

Kuvasz je izjemen čuvaj, ki bi tudi z lastnim življenjem branil svojo družino in posestev. Kljub temu pa ni najboljši družinski pes, razen če ga že od majhnega navajamo na družinsko življenje in ga socializiramo. Zaradi ogromne velikosti in samosvoje narave kuvasz potrebuje močnega in izkušenega lastnika, ki bo znal psa obvladati. Do tujcev je zelo nezaupljiv, prav tako je do drugih psov precej dominanten. Čeprav so inteligentni, je njihovo šolanje zahtevno, saj so bili v dolgih stoletjih obstoja pasme vzrejani za samostojnega čuvaja črede, ki se ni podrejal ukazom drugih in je ubogal le svoj instinkt. Šolanje in vzgoja mora potekati z veliko mero vztrajnosti in potrpežljivosti, nagrajujemo pa ga s pomočjo pozitivne motivacije. To je vsekakor zahteven pes, ki ga ne zmore obvladati veliko ljudi.

Zdravje in nega

Kot druge velike pasme, imajo tudi kuvaszi veliko težav s sklepi. Med njimi je tudi displazija kolkov, zato so pri vzreji potrebni zdravstveni testi, ki potrjujejo, da so psi za vzrejo zdravi in imajo dobre kolke in komolce. Nagnjeni so tudi k vnetju sklepov, problemom s kožo ter alergijam.
Gosto belo dlako kuvasza je potrebno tedensko krtačiti, vendar pa ni priporočljivo prepogosto kopanje, saj s tem uničujemo zaščitni sloj dlake.

 

Vira: fci.be in
dogbreedinfo.com