Kako se kot lastniki kužka pripraviti na vroče poletne dni?

323

Poletje je praktično že pred vrati in s tem se bliža tudi poletna vročina, ki pa za kužke ni tako zelo prijetna. V času poletja je potrebno paziti tudi na insekte in klope, ki so v tem času kar najbolj aktivni. Iz teh razlogov pa vam zato predstavljamo korake za uspešno pripravo na vroče poletne dni.

Priprava na poletno vročino

Poletje je poznano po vročih dneh z visokimi temperaturami, ki jih občasno spremljajo prijetno osvežujoča obdobja neviht in ploh. Seveda obdobja osvežujočih ploh psi obožujejo, vroče soparne dneve pa ne tako zelo, saj lahko hitro pride do dehidracije, čemu lahko sledi pregrevanje telesa in posledično vročinski šok.

Seveda lahko kot lastniki veliko pripomoremo k lajšanju vročine pri psih in s tem preprečimo pregrevanje telesa. V prvem koraku poskrbimo, da ima naš kuža vedno na voljo svežo vodo, s katero poskrbimo za hidracijo svojega nadobudnega pasjega kosmatinca. Prav tako je pomembno, da kuža vroče poletne dni preživi v hladnih prostorih ali v senci. Prav tako priporočamo, da sprehode s kužkom premaknete za zgodaj zjutraj in pozno popoldne oziroma na večer. S tem boste poskrbeli, da kuža ne bo izpostavljen prehudi vročini in hkrati preprečili dehidracijo tokom sprehoda.

Zaščita pred insekti in klopi

V poletnih mesecih so prav tako najbolj aktivni insekti in klopi, ki predstavljajo potencialno nevarnost za naše nadobudne pasje kosmatince. Kot lastniki moramo seveda poskrbeti zanje tako, da jih zaščitimo z ustreznimi zaščitnimi sredstvi kot so ampule, zaščitne ovratnice, zaščitne tablete, razpršila in podobno. Vsekakor moramo biti med sprehodi pazljivi, da kužki ne bodo hodili v pregosto podrastje in napadali drugih insektov oziroma njihovih gnezd, kot so čebele, ose in podobno. Po sprehodu kužka tudi dobro preglejmo in odstranimo morebitne klope, ki so kljub zaščiti prilezli nanj.

Prav tako v primeru pikov insektov le te odstranimo in obolelo mesto ohladimo s hladnimi obkladki. V primeru, da kuža začne nenavadno sopsti, pretirano sliniti, bruhati in mesto pika hudo odteče, pa je nujen obisk veterinarja, saj lahko gre za alergijsko reakcijo, ki ob prepoznem ukrepanju lahko vodi v pogin kužka.

Ohlajanje kužka

Že zgoraj so navedeni nekateri zaščitni ukrepi pred vročino, seveda pa se mnogi lastniki sprašujejo, kaj storiti, če dejansko pride do pregrevanja telesa kužka. V tem primeru je potrebno hitro ukrepanje, in sicer začnemo s tem, da kužka damo iz sonca. V naslednjem koraku s pomočjo hladne brisače začnemo hladiti njegove tačke in trebuh, preko katerih se ta najhitreje ohlaja. Ponudimo mu tudi vodo, s katero bomo odpravili dehidracijo telesa. V primeru, da kuža vseeno pade v vročinski šok pa je nujen obisk veterinarja.

Vesna Kropf

Viri:

petcube.com

www.scoopwhoop.com

pethealthnetwork.com