Kako psa z deleže navadimo na mestno življenje?

Selitev v nov dom je pomembna prelomnica v življenju, ki s seboj prinese precej sprememb. Včasih potrebujemo za prilagoditev na novo okolje precej časa in nov dom včasih lahko pomeni tudi povsem drugačen okoliš. Ena največjih sprememb je tako premik iz hiše na podeželju v mesto ali predmestje, kjer je hrupno, polno je avtomobilov, več je ljudi, manj je tudi narave. Tudi naši kužki potrebujejo nekaj časa, da se navadijo na novo okolje, posebno če govorimo o selitvi iz dežele v mesto. Psom v takšnih situacijah največje preglavice povzroča sprememba rutine in preveč vznemirjenosti, zato smo vam pripravili nekaj nasvetov, da bo boste skupaj z vašim kosmatincem lažje obrnili nov list v vašem življenju.

Iz vasi v mesto

Ste tik pred selitvijo iz hiše s precejšnjim dvoriščem v prijazno stanovanje v stanovanjskem bloku? Psiček se bo tako moral najprej naučiti hoje in obnašanja na pločniku ali v parku. Če je sedaj ves čas glavni na dvorišču, moramo ob selitvi vzeti v obzir, da bo potreboval več sprehodov dnevno (in če se bo manj gibal, moramo posledično tudi malo prilagoditi prehrano). Poleti bomo kužka morali zavarovati pred vročim asfaltom na pločniku, bolj pozorni moramo biti na promet in ljudi in morda pri navajanju na novo okolje ne bo odveč kakšen priboljšek. Nova okolja predstavljajo tudi različna tveganja za zdravje oz. dobro počutje naših štirinožnih prijateljev, zato je zelo pomembno v novem kraju poiskati tudi ustreznega veterinarja, ki bo skrbel za redne preglede in cepljenja.

Sprehajalne poti in parku

Za pasjo srečo je zelo pomembno, da ob prihodu v mesto poiščemo sprehajalne poti in parke, kjer bo kosmatinec lahko užival na svežem zraku. Vsi parki in poti v mestih pa niso enaki, nekateri so ogromni, drugi bolj spominjajo na džunglo, tretji imajo lepo pokošeno in urejeno travo. Psi z dežele so navajeni opravljati malo in veliko potrebo na travi. Verjetno se bodo tako na betonu težje znašli, zato sebi in njim olajšajte življenje in jih v ta namen odpeljite v park, ki najbolj spominja na prejšnje domače okolje.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maša Pirnat

Vir: