Kaj storiti, če je naš pes napaden?

kaj-storiti-ce-je-nas-pes-napadenKaj storiti, kadar našega psa napade drug pes? Takšno srečanje je lahko za vse prisotne naravnost grozljivo in dobro je, da smo nanj pripravljeni, saj lahko s hitrim in pravilnim ukrepanjem preprečimo hujše poškodbe ali celo smrt našega ljubljenca. Jasno je, da psa po morebitnem napadu peljemo k veterinarju, ki bo ocenil resnost poškodb, vendar pa le malokdo ve, kako postopati med samim napadom.

Napadu se poskusimo izogniti

Če se sprehajamo s psom in opazimo drugega sprehajalca s psom, ki kaže znake agresivnosti, se moramo s svojim psom čim hitreje umakniti. Tudi psi, ki so na povodcih, lahko napadejo druge pse, seveda je odgovornost na strani lastnikov, ki svoje pse poznajo in bi morali takšna srečanja preprečiti, vendar se žal ne moremo zanašati samo na človeško presojo in sprejemanje odgovornosti. Ne glede na to, ali je agresivni pes na povodcu ali celo spuščen, se torej hitro, kot je le mogoče, umaknimo, vendar pri tem nikar ne tecimo! Hodimo hitro, vendar poskusimo ohraniti mirno kri. Če imamo psa manjše rasti, ga lahko vzamemo v naročje, saj bomo na tak način hitrejši.

Če pride do napada, vanj ne posegajmo

Če se beg ni obnesel in je vseeno prišlo do napada, nikar ne tiščimo roke med enega in drugega psa, ne glede na to, kako velika bo skušnjava. Če se bomo z roko približali gobcu drugega psa, bomo naravnost prosili, naj nas ugrizne. Tudi brcati ali kako drugače napadati ga ne smemo, pa če bo naš pes še tako cvilil. Če bomo psa, ki napada, še sami napadali, se bo njegov napad le še stopnjeval, jakost ugriza pa tudi. Tudi povodca ne vlečemo, saj lahko tako svojega psa, ki se je denimo znašel v primežu ugriza, samo še dodatno poškodujemo. Naj se sliši še tako grozljivo, je najbolje počakati, da napad mine, slej ko prej bo napadalec namreč popustil ugriz, ukrepamo pa pravzaprav lahko šele takrat in to tako, da čim hitreje zapustimo prizorišče dogajanja.

Psa nemudoma peljimo k veterinarju

Ko ste psa pripeljali na varno, nemudoma pokličite svojega veterinarja in se dogovorite za pregled. Ob tovrstnih napadih zlomljene kosti niso nobena redkost, mnogokrat pa se nam poškodbe sploh ne zdijo hude, denimo manjši ugrizi, in jih ne jemljemo dovolj resno. S takšnim odnosom lahko psu povzročimo ogromno škode, saj nezdravljeni pasji ugrizi ponavadi povzročijo hude infekcije. Rano bo morda veterinar zašil, skoraj zagotovo pa bo predpisal tudi sistemske antibiotike, saj se le tako lahko izognemo resnejši okužbi in kasnejšim zapletom.

Preventiva je boljša od kurative

Kot smo videli, je pravzaprav edina možnost, da se pasjemu napadu izognemo, preventiva. Nikdar ne moremo biti preveč previdni in čim zaslutimo morebitno nevarnost, se s psom vred po najhitrejši možni poti odstranimo z nevarnega območja. S tem bomo psu prihranili ne samo morebitne poškodbe, marveč tudi stres in slabo življenjsko izkušnjo, ki ga utegne zaznamovati za vse življenje.

Lina Zalaznik