Jej, prosi, malicaj ali zakaj je več kot polovica psov danes predebelih

Nihče od nas ne mara slišati, da je njegov pes predebel. In čeprav to slišimo od veterinarja, nasvet, da naj ukrepamo dokler je še pravi čas, največkrat preprosto preslišimo. Kar 80 % skrbnikov predebelih psov napačno ocenjuje, da ima njihov pes normalno težo. Da je imel veterinar vendarle prav se po navadi zavejo šele, ko pes postane tako težak, da ga le še s težavo (in bolečino v križu) dvignejo, ko se začne na sprehodih gibati bolj počasi ali pa šele, ko ugotovijo, da se je proračun za pasjo hrano v zadnjem letu podvojil.

Ali ste vedeli, da ima približno 55 % psov preveliko telesno težo? Prevelika telesna teža pri živalih nikakor ne igra zgolj estetske vloge, temveč je lahko povzročitelj številnih zdravstvenih težav in bolezni, dolgoročno pa lahko tudi drastično skrajša življenjsko dobo. Bolezni sklepov, srca in ožilja ter diabetes so samo nekatere izmed zdravstvenih težav, ki so jim pretežki psi dvakrat bolj podvrženi kot psi z normalno telesno težo. Poskrbite, da bo vaš kužek dolgo in zdravo živel, tako da poskrbite za optimalno telesno težo!

Radi bi vas poučili o najpogostejših vzrokih za debelost pri psih ter preventivnih ukrepih, da le-to pri preprečite. Če ima vaš pes že prekomerno telesno težo, svetujemo, da se pred ukrepanjem posvetujete z veterinarjem in skupaj premislite kateri od predlaganih ukrepov bo za vašega ljubljenca najprimernejši.

Kaj je vzrok debelosti pri psih?

Prekomerni telesni teži so sicer podvrženi vsi psi, vendar pa je pri določenih pasmah debelost pogostejša. Bolj so ji podvržene tudi starejše živali, samice (bolj kot samci), sterilizirane psice in kastrirani psi, ter psi, ki živijo v gospodinjstvu z več živalmi, s katerimi tekmujejo za hrano.

Pasme psov, ki so posebno nagnjene k debelosti, so:

 • čivava
 • francoski buldog
 • jazbečar
 • mops
 • angleški buldog
 • beagle
 • kokeršpanjel
 • baset
 • labradorec
 • zlati prinašalec
 • rotvajler
 • bernski planšarski pes
 • novofundlandec
 • bernardinec

Vzrok za debelost je največkrat kombinacija dejavnikov kot so neustrezna prehrana in prekomerno hranjenje, pomanjkanje gibanja in psihične stimulacije, oslabljen metabolizem, povečan apetit, slabo zdravstveno stanje in tekmovalnost. Pot debelosti je začaran krog, ki ga je težko prekiniti, saj debelost vodi v slabo zdravstveno stanje, le-to pa v zmanjšane zmožnosti gibanja in oteženo izgubo odvečne teže, zato je pametneje preprečevati debelost preden do nje pride oziroma ukrepati takoj, ko opazimo nabiranje odvečnih kilogramov. Za debelost pri naših ljubljencih smo odgovorni izključno ljudje sami, zato je tudi naša odgovornost, da jo preprečimo.

Poskrbite, da bo vaš pes ostal zdrav in v dobri telesni formi

Pri psu, ki je v idealni telesni formi je mogoče zatipati rebra, vendar le-ta ob pogledu na telo ne smejo biti vidna. Ob pogledu z vrha je viden pas, ki se zoži pod rebri, če pa psa gledamo od strani opazimo, da je trebušček privzdignjen nad višino reber.

Kako prepoznamo prekomerno telesno težo in debelost?

Pes, katerega telesna teža za največ 15 % presega priporočeno težo glede na pasmo, spol in starost, ima prekomerno telesno težo. Pes s prekomerno težo ima rebra nekoliko prekrita s tolščo, rahlo zaobljen trebuh, na bokih pa so vidni rahli maščobni obroči, ki se med hojo tresejo. Kritično je, da prekomerno telesno težo prepoznamo še na tej točki, preden prerase v debelost, ki jo je bistveno težje odpraviti in jo običajno že spremljajo prvi zdravstveni simptomi.

Kadar teža psa za več kot 15 % presega priporočeno težo glede na pasmo, spol in starost, je pes predebel. Rebra in hrbtenico pod debelo plastjo maščevja težko otipamo. Trebuh je močno zaobljen in pas je komaj zaznaven ali nezaznaven. Na bokih izstopajo obroči tolšče, ki se med gibanjem gugajo.

Kaj lahko storimo za preprečevanje in odpravljanje debelosti pri psu?

Spremenite prehrano psa

Najpogostejši vzroki za debelost pri psih so izbira napačne prehrane ter prekomerno hranjenje.

Če želite preprečiti debelost pri vašem psu, izberite kakovostno suho pasjo hrano. Le-ta mora vsebovati veliko količino svežega mesa in zgolj lahko prebavljive ogljikove hidrate, kot sta na primer riž in koruza. Med najboljše mesne vire za pse spada piščanec, ki je izredno lahko prebavljiv vir beljakovin. Skrbno sledite priporočilom za hranjenje, ki so navedeni na embalaži hrane in so odvisni od priporočene telesne teže psa.

Če je vaš pes že predebel in želite, da izgubi odvečno telesno težo, morate postopno zmanjšati porcije njegove običajne hrane, kar pomeni, da ga morate hraniti s približno 60 – 75 % priporočene količine za njegovo ciljno težo (in ne njegovo dejansko, trenutno težo). Samo v primeru, da pes zaužije manj kalorij kot jih porabi lahko pričakujemo zmanjšanje telesne teže. To lahko v praksi pomeni bistveno zmanjšanje porcij hrane, ki postanejo zelo nenasitne. Za večino psov je zato ugodnejša alternativa hrana z manjšo vsebnostjo kalorij.

arden-grange-light-adultLahka briketirana hrana kot je Arden Grange Adult Light s svežim piščencem in rižem je idealna hrana za debele pse, pse, ki so nagnjeni k prekomerni telesni teži, manj aktivne pse, ter kastrirane pse in sterilizirane psice. Je okusna in lahko prebavljiva, vsebuje manjši delež maščobe in manj kalorij od običajne hrane za odrasle pse, zato tudi pri dieti s to hrano ni tako drastične spremembe v sami količini hrane, ki jo pes lahko poje. Tako je hujšanje za psa manj stresno. Dodatek L-karnitina spodbuja pretvorbo maščobe v energijo in pomaga tudi ohranjati ustrezno telesno težo.

Hujšanja se vselej lotite postopoma, poleg menjave hrane za manj kalorično Arden Grange Adult Light, poskrbite tudi, da izločite vse posladke, kot so ostanki od mize in nepotrebni priboljški. Če se že odločite za uporabo priboljškov, naj bodo tudi slednji manj kalorični. Obenem se nujno prepričajte, da pes nima dostopa do hrane drugod (npr. pri sosedih, od mize, iz smeti) in da se celotna družina drži enakih pravil hranjenja.

Pripravite urnik hranjenja, ki se ga tudi strogo držite. Pri hujšanju se raje kot hranjenje enkrat dnevno priporočajo trije manjši obroki, saj takšno hranjenje uravnoteži sladkor v krvi in izboljša ravni serotonina, hormona, ki je zadolžen za občutek sitosti. Prosto hranjenje – tj. da ima pes hrano ves čas na voljo – je največji sovražnik hujšanja, zato to prakso nemudoma prekinite! Pes naj ima ves čas na voljo dovolj sveže vode, hranjenje pa naj bo raje kot njegovim željam prepuščeno vaši poučeni presoji.

Glavni razlog za debelost pri psih pa ni samo nepravilno odmerjanje hrane, temveč še pogosteje pretiravanje s priboljški in hranjenje s človeško hrano. Ne glede na to kako zelo pes pri mizi prosi, ne smete popustiti! Zapomnite si, da mu s tem zgolj škodujete – človeška hrana ni samo izredno kalorična, ampak je tudi začinjena in iz tega razloga škodljiva za pse. Če se ne morete upreti prosečemu pogledu, med obedovanjem psa raje zaprite v drug prostor. Edini način, da se pes odvadi prosjačenja je ta, da ugotovi, da nima učinka. To pomeni, da ga morate v vseh njegovih poskusih ignorirati. Tečnarjenje se bo sprva poslabšalo, a če boste vztrajni, bo sčasoma popolnoma izzvenelo. Le popustiti ne smete, niti enkrat samkrat, sicer boste spet na začetku!

Zapomnite si tudi, da vsi priboljški za grizenje, vse poslastice in vsa hrana, ki jo uporabljate pri treningu, vsebuje kalorije. Kalorije, ki se shranjujejo v maščobne zaloge, mašijo žile in obremenjujejo njegovo srce, jetra in sklepe. Nič ni narobe, če psa tu in tam nagradite, a le pod pogojem, da to upoštevate pri naslednjem odmerjanju hrane v posodici.

Posvetujte se z veterinarjem

Preden spremenite prehrano, se posvetujte z veterinarjem. Nekatere živali imajo lahko prekomerno težo zaradi zdravstvenih težav, jemanja zdravil ali genetskih motenj in pomembno je, da takšne vzroke vnaprej izključite. Veterinar bo vašega psa natančno stehtal, vam priporočil optimalno težo, postavil dosegljive cilje ter vas motiviral in podpiral.

Spodbujajte več gibanja

Ne glede na to ali ste skrbnik majhnega ali velikega psa, vsak pes potrebuje gibanje. Velikost psa pogosto ni najboljši dejavnik za presojo o količini gibanja, ki jo pes potrebuje, saj nekatere majhne pasme, kot je npr. jack russell terier potrebujejo enako količino gibanja kot večje pasme. Sprehod okoli hiše torej zadostuje le redkim psom, večina pa potrebuje poleg tega še dodatno fizično aktivnost: sprehod v hitrem tempu, tedenske izlete v naravo, kolesarjenje, tek, udeležbo v pasjih športih … Ko se bosta enkrat oba uspela navdušiti nad fizično aktivnostjo bodo kilogrami kopneli kot februarski sneg!

arden-grange-crunchy-bites-light-priboljskiA to še ni vse! Stimulirajte psa tudi mentalno – s treningom, igro in z različnimi aktivnostmi. Najboljša motivacija za predebele pse so seveda igrače, a če že morate uporabiti hrano, uporabite bodisi Arden Grange Adult Light brikete, bodisi Arden Grange Crunchy Bites Light priboljške, ki so prilagojeni psom s prekomerno telesno težo. Vse zaužite kalorije med treningom in igro morate seveda odšteti dnevnemu obroku, sicer je bil ves trud zaman.

Poskusite z našimi nasveti, vztrajajte cel mesec in nam poročajte o vašem uspehu. Ne pozabite, samo s spremembo prehrane in uvedbo tako miselne kot fizične zaposlitve boste dosegli želeni rezultat!

Pošljite nam svoja vprašanja ali opažanja na info@ardengrange.si in z veseljem vam bomo pomagali z dodatnimi predlogi kako lahko svojemu psu pomagate do priporočene telesne teže!

Arden-grange

Avanturist
Promocijsko sporočilo