Izpraznili zavetišče!

1147

S pomočjo medijske akcije in znanih obrazov rešena prostorska zagata brežiškega zavetišča

izpraznili-zavetisce-tanja-kocmanNajvečkrat velja, da je pes najboljši človekov prijatelj. Tokrat pa so se vloge v reku zamenjale. Dobri ljudje so namreč zavihali rokave in se odzvali na pomoč situaciji, nastali zaradi višje sile v zavetišču za zapuščene živali v Brežicah.

Zavetišče namreč ni le pokalo po šivih, ampak je v njem dobesedno že zmanjkalo prostora. V tem letošnjem obdobju je nastala nepričakovana situacija nenavadno visokega števila zapuščenih ali najdenih živali. »Teh sicer nikoli ne zmanjka, a običajno gredo stvari v mejah normale in sprotno. V zadnjem času pa, še posebej v občini Krško, prihaja do skorajda izbruha psov. Posledično temu je bilo zavetišče povsem polno in ni bilo niti kotička več za še kakšno žival« pravi predsednica posavskega društva za zaščito živali Damjana Rovan. Društvo in zavetišče dobro sodelujeta med drugim tudi z društvom Animal angels in moči so zato združili tudi v ne prav rožnati situaciji. Rovanova in članica Animal angels Valerija Podgornik o situaciji, ki ji je grozil žalosten razplet, povesta še: »Poleg izgubljenih ali zapuščenih živali je natrpano zavetišče tudi posledica problematike z romskimi naselji in tamkajšnjimi psi. Dodatno pa kapacitete azila zapolni tudi pristojna novomeška veterinarska inšpekcija. Ta na našem koncu namreč deluje učinkovito, saj zaradi neprimernih pogojev posedovanja in bivanja živali tudi odvzema. Slednje je sicer vsake pohvale vredno v pozitivnem pomenu, saj se izvajajo zakonska določila in veseli smo, da je tako«. Kljub temu pa se je zavetišče napolnilo do roba in še čez, na odlov pa je čakalo še kar nekaj novih živali, zato je bilo nujno potrebno nekaj ukreniti. Obstajala je namreč nevarnost, da bi nekatere živali zato morali morda celo usmrtiti, tega pa si ni želel nihče.

izpraznili-zavetisce-tim-kores-koriNa pomoč so se poleg sorodnih društev odzvali tudi znani obrazi, tokrat Tim Kores in Tanja Kocman s Hit radia Center. »Na FB strani smo videli apel in jih poklicali. V krajšem pogovoru v eter je Podgornikova opisala situacijo, skupaj smo pozvali interesente za posvojitev ter pomoč in rezultat je bil, da so se odzvali dobri ljudje z vseh koncev Slovenije. Odziv je bil zares neverjeten, saj so tako rekoč izpraznili zavetišče« pravita. Oba sicer ljubitelja živali imata tudi vsak svojega lajajočega prijatelja, poznata pa tudi delo zavetišč in društvenih aktivistov ter kako je, ko se stvari znajdejo v takšni situaciji. Podgornikova se je spričo neverjetnega odziva v imenu zavetišča in živali za pomoč ganjeno zahvalila tudi vsem sorodnim društvom in posvojiteljem.

Tanja Kocman: Tanja Kocman prisega na pasje mešančke, tudi sama je kosmatinca posvojila iz zavetišča.

Tim Kores Kori: Kori se pogosto odziva aktivnostim na področju zaščite živali.

 

Roman Turnšek