Eterična olja za psa: Katera so primerna in katera ne?

2095

Eterična olja se v različnih kulturah uporabljajo že stoletja. Prav vsako je po svoje posebno in ima drugačne blagodejne učinke na nas. Ste že pomislili, da bi uporabili eterična olja za psa? Danes vam predstavljamo, kako varno uporabljati eterična olja pri psih. Vsa namreč za pse niso primerna in bi z uporabo njih lahko povzročili škodo, zato previdnost ne bo odveč.

Katera eterična olja lahko uporabimo tudi za psa?

Sivka

Zelo pogosto uporabljeno olje, ki poskrbi za lažje premagovanje stresa, umiritev, lažje in boljše spanje, obenem pa je tudi antibakterijska.

Sivko lahko uporabite za umiritev psa, morebiti pred dolgo vožnjo v avtomobilu ali pred spanjem. Lahko jo uporabljate tudi za mazanje ran ali alergijskih izpuščajev, a jo prej zamešajte v kremo in ne nanašanjte 100% eteričnega olja direktno na rano.

Meta

Prav tako popularno eterično olje, ki bo pomagalo utrujenim mišicam, hkrati pa umiri razdražen želodec. Ko jo uporabljamo v izparilniku, nežno odpre dihalne poti in pripomore k zdravemu dihalnemu traktu.

Kamilica

Tako kot sivka, tudi kamilica deluje izredno pomirjujoče. Poleg tega je proti vnetna, zato se pogosto uporablja pri opeklinah, različnih stanjih kože, ranah in izpuščajih.

Z eteričnim oljem sivke in kamilice lahko preprosto ustvarimo pomirjujoč sprej in psu pomagamo pri premagovanju stresa in tesnobe.

Kadilna bosvelija (frankincense)

Olje kadilne bosvelije označujejo kot kralja olj. Lahko ga uporabljamo na vrsto načinov, saj deluje antibakterijsko, hkrati pa podkrepi imunski sistem.

V razsikavi leta 2008 je bilo dokazano, da olje kadilne bosvelije deluje tudi antidepresivno, zato bi bilo še posebej primerno za pse s psihičnimi težavami.

Cedra

Še posebej uporabna je za zdravljenje pasjega kašlja. Najbolj učinkovito deluje, ko se jo vdihuje, zato jo je najbolj priporočljivo uporabljati za aromaterapijo.

Uporabljamo ga lahko tudi za masiranje (https://kuzek.si/masaza-za-pse-vse-kar-morate-vedeti/ ), saj spodbudi cirkulacijo v mišicah, ki so posledično zaradi tega manj utrujene, deluje pomirjujoče in hkrati poskrbi za lep, sijoč kožuh.

Kardamom

Kot cedra, tudi kardamom pomaga pri različnih okužbah in kašlju. Olje kardamoma je antimikrobno, zato je uporabno v boju proti pljučnim okužbah, najbolje skozi aromaterapijo. Uporabimo ga lahko tudi topično za lokalno okužbe.

Poleg zgoraj naštetih primerov je zelo uporabno tudi za spodbujanje apetita in zmanjšanje omotičnosti. Če se vaš pes ne počuti dobro, mu kanite par kapljic olja na ovratnico ali pa v izparilnik.

Smilj

Smilj je zelo uporaben, saj spodbuja zdravje srca, izboljša cirkulacijo krvi, zmanjša krvavljenje. Uporabljamo ga lahko tudi za masaže, saj pripomore k zdravju kože, ki se posledično lažje brani pred zunanjimi alergeni in okužbami.

Copaiba

To olje je vsestransko uporabno. Izboljša imunski sistem, podpira kardiovaskularni, prebavni, dihalni, živčni in mišični sistem. Pomaga pri zmanjšanju bolečin, boljši cirkulaciji krvi in poskrbi za splošno dobro počutje.

Komarček

Deluje protivnetno, pravtako se ga razredčenega lahko uporablja za masaže.

V nasprotju z zgoraj naštetimi, pa se izogibajte oljem cimeta, citrusov, bora, čajevca, ylang ylang, timijana in še nekaj drugih.

Pred uporabo eteričnih olj se prepričajte, da so le-ta kvalitetna in čista, posvetujte pa se tudi z veterinarjem. Vedno uporabljajte razredčena (v olju, kremah, lahko tudi v pasjem šamponu) in ne nanašajte 100% olj direktno na kožo. Uporabljajte jih v majhnih količinah, psa pa imejte pod nadzorom in bodite pozorni na morebitne spremembe v vedenju in počutju. Če vas pes negativno reagira na eterična olja (otekline, srbečica, opekline kože, oteženo dihanje, omotičnost, izguba nezavesti itd.) nemudoma obiščite veterinarja.

Če vas zanima več, si lahko tukaj preberete, kako s pomočjo eteričnih olj izdelate naravno ovratnico proti klopom.

N. S.

 

VIRI:

www.foundanimals.org

www.youngliving.com

www.skiptown.io

www.fluentwoof.com