Društvo za zaščito živali Animal Angels: Reviji Kužek se zahvaljujemo za donacijo v višini 380 evrov

Revija Kužek je našemu društvu že večkrat ponudila pomoč in sodelovanje. Tako je ob koncu leta 2013 od vsakega prodanega Kužkovega koledarja 2014 našemu društvu namenila kar 1,5 evra. Donacija je za delovanje našega društva več kot dobrodošla, saj se financiramo izključno od teh.

Po posvetu s članicami društva smo prišle do skupne točke, da bo znesek v celoti porabljen za financiranje sterilizacij več psičk iz romskega naselja Hudeje pri Trebnjem. Tamkajšnjo pasjo problematiko počasi rešujemo že več kot dve leti. V tem času smo sterilizirali kar 23 psičk. Na žalost so štiri že umrle (tri je povozil avto, eno je pred kratkim zadavila druga psička), nekaterim pa smo našli nove domove. Večina psičk je bila po sterilizaciji vrnjena nazaj v romsko naselje njihovim skrbnikom.

Strah pred Romi je v nekaterih zasidran tako močno, da se ne upajo niti zapeljati z avtom mimo naselja. Nekatere pa nas je življenjska pot zanesla v samo osrčje romskega naselja Hudeje. Tam smo namreč po službeni dolžnosti prisotni vsak delovni dan. Nemogoče je bilo spregledati slabo oziroma neprimerno ravnanje in oskrbo živali, najbolj pa je v oči bodlo prav veliko število mladičkov, ki jim kar ni bilo konca. Ob obiskovanju romskih družin smo tako prišli do več legel mladičkov, polnih bolh in glist, njihovi trebuščki pa so bili po navadi že kot balončki. Veliko mladičkov je umrlo v hudih mukah, saj do njih nismo prišli pravočasno. Prav iz teh razlogov smo se odločili, da se bomo v največji meri lotili zmanjševanja nenadzorovanih brejosti psičk.

Na začetku je bilo veliko prošenj in razlag, čemu je sterilizacija za psičke dobra, zato je šlo vse skupaj bolj počasi. Danes pa smo prišli že tako daleč, da nekateri Romi že sami pridejo do nas in prosijo, če lahko njihovo psičko odpeljemo na »tisto, da ne bo imela več mladičkov«.

Ker se zavedamo, da čakanje na to, da bodo Romi sami plačali sterilizacije svojih psičk, lahko stane življenja še veliko mladičkov in pasjih mamic, prosimo Rome za donacijo 10 do 20 evrov, preostali strošek pa je društven.

Ob tej priložnosti bi se radi zahvalili tudi veterini Mačja hiša iz Ljubljane, ki nas vedno prijazno sprejme in nam pomaga tudi s popusti ter podpira našo akcijo sterilizacij psičk iz romskega naselja. Prav zaradi njih je bilo mogoče opraviti tako veliko število sterilizacij teh psičk.

Romi so zelo specifična skupina, za delo z njimi so potrebne res kreativne oblike ustvarjalnosti, odprtost in spoštovanje. Imejte v mislih, da vedno z odprtimi rokami sprejmejo vse, ki se jim približajo z dobrimi nameni.

Hvala Kužku, vsem, ki podpirate naše društvo, in tistim, ki pomagate vsem živalim tega sveta. Skupaj lahko naredimo svet lepši.

Nataša Krese,
Društvo Animal Angels

Objavljeno v šestnajsti številki revije Kužek