Dalmatinec

5366

DalmatinecPrimeren za:
Aktivne družine
Manj izkušene lastnike

Na kratko o dalmatincu:
Aktiven
Vesel
Inteligenten
Družaben

Posebne zahteve:
Dalmatinec je pes posebnega videza in čudovitega prijaznega temperamenta, vendar moramo za kar najboljšega družinskega psa izpolniti tudi njegove potrebe po gibanju.

Zgodovina:

Prve omembe dalmatinca lahko najdemo v cerkvenih kronikah in slikah že od šestnajstega stoletja dalje. Najdemo jih na slikah v cerkvah na Malem Lošinju in na freskah v Zaostrogu. Iz teh virov sklepamo, da je dalmatinec nastal na Hrvaškem, v Dalmaciji, po kateri je dobil tudi ime. Prve opise tega psa najdemo v cerkveni kroniki iz leta 1719, prvi neuradni standard za pasmo pa je bil spisan v Angliji leta 1882. Izvor te pasme ni popolnoma znan, sklepamo, da so njegovi predniki pointerji ter lisasti psi, ki so skozi toletja živeli na ozemlju Evrope, Afrike in Azije. V začetku so ga uporabljali za lov, v osemnajstem stoletju pa je postal popularen spremljevalec kočij. Zaradi svoje izjemne energije in atletske postave je lastniku sledil povsod in varoval njegovo lastnino. Dandanes je dalmatinec vsestransko uporaben pes, znan kot maskota gasilcev, pes čuvaj, lovski pes in predvsem družinski ljubljenček.

Videz:

Dalmatinec je močen in elegantnen pes harmonično zgrajenega telesa. Samci dosežejo do 62 cm plečne višine in 25 kg, samice pa so nekoliko manjše. Razlika med spoloma je pri tej pasmi očitna. Lobanjski del glave je enako dolg kot gobec, s srednje definiranim stopom. Nos je velik in pigmentiran, barva je odvisna od barve pik posameznega psa, prav tako tudi barva oči. Ušesa so visoko nastavljenja in trikotne oblike, na dotik mehka, ne smejo biti popolnoma črna ali rjava, ampak pikasta. Močan in dolg vrat se nadaljuje z ravnim hrbtom ter močnim repom, ki se proti koncu oža. Prsni koš je globok, noge pa močnih kosti in dobro omišičene. V gibanju je eleganten, z dolgim korakom in dobrega pogona zadnjih nog. Njegova najbolj prepoznavna značilnost je vsekakor barva dlake, ki je bela z črnimi ali rjavimi dobro definiranimi pikami po celem telesu. Zaželena je čimvečja simetričnost pik, velikost okoli 2 do 3 cm premera, medtem ko so pri rjavi različici pike nekoliko manjše.

Temperament:

Vzrejani so bili za tek ob kočijah in konjih, zato so dalmatinci polni energije in vztrajnosti. Dolgi sprehodi ali ukvarjanje z različnimi športnimi disciplinami je zato zelo priporočljivo. Po naravi so igrivi, veseli in zvesti. So dobri družinski psi, vendar so lahko nekoliko preveč energični za majhne otroke. Dalmatinec ni pes za na dvorišče ali v pesjak, saj so radi v krogu družine. Z drugimi živalmi se dobro razumejo, vseeno pa je pomembna socializacija. So zelo inteligentni in učljivi, vendar so lahko včasih trmasti, še posebej, če se ga uči z napačnim pristopom. Kljub prisrčnemu izgledu in popularnosti Disneyevega filma, pa zaradi potrebe po gibanju in disciplini dalmatinec ni pes za vsakogar.

Zdravje in nega:

Pri dalmatincih je na žalost pogost pojav gluhosti, saj se kar okoli 10% mladičev skoti gluhih. Kljub temu so lahko tudi gluhi psi prav prijetni hišni ljubljenčki, le takih psov se zaradi genetskega tveganja ne sme vzrejati naprej. Nekoliko so nagnjeni k kožnim alergijam. Zaradi kratke dlake niso primerni za življenje v hladnejših podnebjih ali v pesjaku.
So čisti in brez vonja, njihova dlaka ne potrebuje pretirane nege, vendar pa konstantno puščajo dlako, kar se še stopnjuje dvakrat na leto, ko je čas sezonske menjave. Z vsakdanjim česanjem s pravimi pripomočki lahko ta problem zmanjšamo.

Viri: fci.be
dogbreedinfo.com