Cepljenje mladiča

Mladička smo prinesli v topel in ljubeč dom. Če smo ga kupili pri dobrih vzrediteljih, so nam ti natresli kup informacij glede nege, prehrane, vzgoje in cepljenja, pa še kakšno vrečico hrane so nam dali za popotnico. Na listek so nam napisali, kdaj mora biti kužek ponovno cepljen. Zdaj kličemo veterinarja in ga vprašamo o datumu cepljenja. Kličemo v več ambulant in dobimo različne informacije. Zmedeni smo. Pa razrešimo to zmedo okoli cepljenj in poglejmo, kaj pravijo raziskave.

Mladičke cepimo dva- do trikrat proti kužnim boleznim. To so parvoviroza, pasja kuga, leptospiroza ali mišja mrzlica, hepatitis in kužni kašelj.

Mladičke se cepi prvič pri starosti 7–8 tednov. Za cepljenje mlajših pride v poštev samo bolezen parvoviroza pri šestih tednih, ki jo cepimo trikrat. Cepljenje proti tej bolezni je smiselno le, če imamo izbruh te bolezni na primer v zavetiščih, pri rejcih ali če živimo v okolju, kjer je cepljenih malo psov.

Proti drugim kužnim boleznim cepimo pri starosti 7–8 tednov. Če cepimo mladičke prej, cepljenje nima nobenega učinka, saj protitelesa matere, ki jih mladiček dobi z mlekom, nevtralizirajo viruse, ki smo jih vnesli s cepivom v telo. Mladiček pa svojih lastnih protiteles proti tem virusom še ne more proizvesti. To pomeni, da ne ustvari svoje zaščite proti boleznim, proti katerim cepimo. Veterinar s prezgodnjim cepljenjem mladička ni zaščitil.

Zelo pomembna je tudi starost mladiča pri drugem cepljenju, ki naj bo dopolnjenih dvanajst tednov. Pri tej starosti je imunski sistem bistveno bolj zrel kot pri enajstih tednih, zato bo cepljenje bolj učinkovito.

Če je mladič zdrav, v dobro oskrbovanem leglu, potem je načeloma dovolj, da je cepljen dvakrat. Ker pa ne vemo zagotovo, kakšna je dejanska odpornost mladiča, je tretje cepljenje zagotovilo, da je dobro zaščiten. Če mladič ni v tako dobrem zdravstvenem stanju, je izpostavljen stresu, je v gospodinjstvu z veliko živalmi, ni bil kupljen iz legla …, potem je za dobro zaščito tretje cepljenje potrebno. Tega opravimo pri šestnajstem tednu starosti.

Kot booster oziroma utrditev zaščite se cepljenje ponovi čez eno leto in se nato ponavlja vsake dva do tri leta.

Ne pozabimo še cepljenja proti steklini. Tega moramo opraviti po zakonu pri treh mesecih starosti mladiča in ga moramo ponavljati vsako leto. Velikokrat slišim zgodbico, da se psa ne sme prezgodaj cepiti proti steklini, ker to zavira rast. To so samo prazne »čenče«. V svoji 15-letni praksi še nisem videla psa, ki bi imel zaradi cepljenja proti steklini kakršnekoli posledice, še posebej pa ne zavrto rast. Lahko pa rast zavre močna infestacija z glistami, ki so jo v preteklosti povezovali s cepljenjem.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Objavljeno v tretji številki revije Kužek