Afganistanski hrt

3362

afganistanski-hrtPrimeren za:
Družine s starejšimi otroki
Enega človeka ali par brez otrok
Izkušenega lastnika psov

Na kratko o afganistanskem hrtu:
Eleganten
Ponosen
Živahen
Vdan
Neodvisen

Posebne zahteve:
Afganistanski hrt je primeren za bivanje v stanovanju, vendar pa je potrebnega ogromno dela pri vzdrževanju njegove dolge svilnate dlake.

Zgodovina

Psi iz skupine hrtov so med najstarejšimi znanimi pasmami in se genetsko zelo malo razlikujejo od izvornih psov. Kot nam že ime pove, so afganistanski hrti nastali v gorah Afganistana, kjer so bili uporabljeni kot lovski psi. V začetku dvajsetega stoletja so prve predstavnike pripeljali v Veliko Britanijo, kjer se je pasma začela razvijati v obliko, kakršno poznamo danes. Njihov spektakularni izgled jih je hitro zasidral na zmagovalne stopničke vseh večjih pasjih razstav, s tem pa je afganistanski hrt postal tudi zaželen statusni simbol in hišni ljubljenček.

Videz

Za afganistanskega hrta je najbolj značilna dolga, svilnata, ravna dlaka, ki mora biti kratka po vrhu hrbta. Dovoljene so vse barve, na obrazu imajo pogosto tudi temno masko. Glava je dolga, ne preozka, s temnim nosom, trikotno oblikovanimi očmi in nazaj postavljenimi ušesi, prekritimi z dolgo svilnato dlako. Na vitkem telesu imajo globok prsni koš in dolge, močne noge. Rep je nizko vsajen in dolg, konča pa se z značilnim obročkom. Samci imajo plečno višino okoli 70 cm, samice pa so nekoliko manjše. Tehtajo od 20 do 30 kg. Afganistanec ima prožen, dolg korak, v gibanju pa je izjemno elegantnega, kraljevega videza.

Temperament

Kot večina hrtov so tudi afganistanci zelo občutljive živali, pri vzgoji potrebujejo vztrajnost in konsistenco. Navežejo se na enega človeka, kateremu so zelo vdani. Do tujcev ne pokažejo velikega interesa in so do njih aristokratsko zadržani. Pasma je izvorno lovska, zato je afganistanski hrt pogumen in ima močno izražen lovski nagon. Priporočljivo je, da ga ne spuščamo iz povodca, saj so pozorni na gibanje in lahko začnejo loviti hitro bežeče živali, kot so mačke, srne ali zajci. Da se temu v največji meri izognemo, je potrebna zgodnja socializacija s psi in drugimi domačimi živalmi. Za šolanje niso najbolj dojemljivi, zaradi njihovega ponosa in občutljivosti se ne odzovejo najbolje na učenje ukazov, vendar pa se da z vztrajnostjo doseči solidne rezultate. Pod pogojem, da dobi zadosti gibanja, je afganistanec kljub svoji velikosti primeren tudi za življenje v stanovanju.

Zdravje in nega

Afganistanski hrti lahko imajo težave s kolki, v starosti pa lahko razvijejo različna rakava obolenja. Pričakovana življenjska doba je okoli 12 let. Zaradi majhnega odstotka telesnih maščob je, tako kot drugi hrti, lahko občutljiv na anestezijo. Prilagodi se vsem podnebnim tipom, če le ni premraz, vročino pa dobro prenaša. Če si želite psa, s katerim ne boste imeli veliko dela, to vsekakor ni pes za vas, saj potrebuje tedenske kopeli in natančno skrb za razčesavanje dlake, saj se le-ta hitro zavozla. Striženje na kratko pogosto vodi v zmanjšanje kvalitete dlake in se zato odsvetuje.

Viri: dogbreedinfo.com
fci.be