Argentinska doga

8004

Argentinska DogaPrimeren za:
Izkušene pasje lastnike
Družine s starejšimi otroki

Na kratko o argentinski dogi:
Zvest
Pogumen
Prijazen do ljudi

Lahko se pojavi agresija do psov

Posebne zahteve:
Argentinska doga je pes mogočnega videza in nežnega, prijaznega karakterja, vendar pa ni pes za vsakogar.

Zgodovina

Pasma je nastala v mediteranskih področjih Argentine. V prvi polovici 19. stoletja jo je ustvaril doktor Antonio Nores Martinez, ki je s križanjem belih psov pasem bul terier, doga, bokser, irski volčji hrt in še nekaterih drugih ustvaril močno pasmo, ki jo danes poznamo kot argentinsko dogo. Njegov namen je bil ustvariti psa, ki v velikih krdelih pred pumami in divjimi prašiči brani ogromne posesti argentinskih kmetij. Bel kožuh je pomemben, saj v vročem argentinskem podnebju ne vpija sončne svetlobe in s tem preprečuje, da bi se pes pregrel. Na žalost so argentinske doge kmalu začeli uporabljati tudi v pasjih bojih, kar je vrglo slabo luč na ugled pasme. V nekaterih državah, kot je na primer Velika Britanija, so jo leta 1991 prepovedali.

Videz

Argentinska doga je velik pes s kratko dlako bele barve, dovoljena je le ena sama temna lisa na glavi. Njihova idealna plečna višina je okoli 65 cm, teža pa se pri samcih giblje od 40 do 45 kg, samice so nekoliko lažje. Ima veliko, kompaktno glavo, s črnim nosom, mandljasto oblikovanimi očmi in visoko nastavljenimi ušesi. V navadi je bilo kupiranje ušes, kar je dalo psu nekoliko strožji videz, vendar pa je pri nas kupiranje mladičev prepovedano. Argentinska doga ima zelo globok prsni koš, dolg rep in ravne, močne noge z relativno majhnimi šapami. V gibanju je kljub velikosti izredno agilen in energičen.

Temperament

Psi te pasme so zvesti in pogumni čuvaji. Do ljudi so prijazni in ljubeči, tudi z otroki so zelo nežni. Agresija se pri tej pasmi ne tolerira, zato je potrebno biti pozoren na to že od malega in argentinsko dogo šolati z vztrajnostjo in avtoriteto. Potrebna je tudi zgodnja socializacija z drugimi živalmi, saj se lahko v odraslosti, še posebej pri samcih, pojavi agresija do drugih psov. Psi te pasme so zelo inteligentni in učljivi.

Zdravje in nega

Argentinska doga je pes z veliko energije, zato vsak dan potrebuje nekaj ur gibanja oziroma aktivnega ukvarjanja. Če se zadosti potrebam po gibanju, lahko živi tudi v večjem stanovanju, čeprav je hiša z vrtom zanj idealna. To je pasma, ki ne more živeti zunaj v pesjaku, saj ima kratko dlako, tako da hladnejših temperatur ne prenaša dobro. Kratka dlaka ne zahteva veliko nege, le občasno krtačenje. Nima zelo izrazitega vonja. Argentinska doga ima lahko probleme z kolki, lahko se pojavita tudi epilepsija in gluhost, zato je pomembno, da psa kupimo pri dobrem vzreditelju, ki starše in mladiče v leglu testira za dedne bolezni.

 

Viri:
dogbreedinfo.com
fci.be
dogoargentino.it