Ne puščajte psa samega v vročem avtu!

Kako se počuti pes, zaprt v vročem avtu? Pes, ki se poti drugače kot ljudje … Kaj narediti, če ga poleti opazimo v pregretem avtu? Kaj storiti, da bi takšne situacije preprečili? Kako pogost je ta problem?

Takšna vprašanja smo si zastavljali učenci Osnovne šole Brinje Grosuplje, združeni v ekipo 10 stopinj, ki sodelujemo v tekmovanju First Lego League. To je mednarodno tekmovanje za mlade programerje in raziskovalce. Vsako leto moramo na temo, ki je enaka za vse ekipe, najti realen življenjski problem in ga čim bolje rešiti, naloge na robotskem polju pa so prav tako povezane s to temo. In letošnja tema se imenuje Živalski zavezniki.

Glede na to, da smo prejšnje poletje preko medijev slišali precej novic o tem, kako so lastniki brezskrbno pustili svojega ljubljenčka samega v avtu in v kakšnem stanju so bili psički, ko so jih rešili, smo se odločili, da je to problem, ki ga bo ekipa 10 stopinj zavzeto reševala in – vsaj upamo – tudi rešila.

Najprej smo problem dodobra raziskali. Povezali smo se z veterinarjem, gospodom Marjanom Kastelicem, policistom, gospodom Matejem Šunkom, Društvom za zaščito živali Ljubljana in pravnico Urško Tomažin Goričar. Izvedli smo tudi anketo, ki jo je rešilo več kot 600 staršev. Pregledali smo tržišče in ugotavljali, katere so obstoječe rešitve. Potem smo našli svoje, boljše rešitve, za katere upamo, da bodo dovolj dobre, da se takšne stvari ne bodo več dogajale.

Pa začnimo lepo po vrsti.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Deli

NI KOMENTARJEV

PUSTITE KOMENTAR